Στον Γιώργο Χρυσοστόμου ο σταυρός του Δημήτρη Χορν

Για τη συμμετοχή του στο «Mistero Buffo» του Ντάριο Φο
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 21:09
UPD:27/04/2017 00:55

Γιώργος Χρυσοστόμου.

A- A A+

Το δέκατο τέταρτο θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» - συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τον σταυρό του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού να περνά, κάθε χρόνο, από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο - απενεμήθη το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο Δημήτρη Χορν.

Φετινός νικητής, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, που βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στο «Mistero Buffo» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες).

Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και το χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν. Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο συνοδευόμενος από περγαμηνή.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στο «Mistero Buffo».

Ο βραβευθείς πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια. Τη συνολικότερη οργάνωση - όπως κάθε χρόνο - επιμελήθηκαν  ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης.

Στον σύντομο χαιρετισμό της εκδήλωσης, ο Σταμάτης Φασουλής - μεταξύ άλλων - είπε: «Αστεία αστεία είμαστε στην 14η χρονιά του βραβείου, σχεδόν μιάμιση γενιά.  Από τα βραβεία έχουν βγει πολλοί καλοί ηθοποιοί. Μερικές φορές κάποιοι έμειναν απ' έξω με αποτέλεσμα να νιώθω τύψεις». Σ' αυτό το σημείο ανέφερε τα ονόματα  των Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και Νίκου Κουρή.  Και συνέχισε λέγοντας: «Η πολιτεία μάς έχει γυρίσει την πλάτη, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την παιδεία του ελληνικού θεάτρου.  Το βραβείο καθιερώθηκε από τον αδερφό του Τάκη Χορν, τον Γιάννη, που από την χαρά του που δόθηκε το όνομα του αδερφού του στο συγκεκριμένο θέατρο έδωσε ένα ποσό το οποίο αποφασίσαμε ότι ανήκει στα νέα παιδιά, τα οποία είναι το μέλλον για το θέατρο. Τα χρήματα πάνε στους νέους ηθοποιούς, στην ελπίδα μας δηλαδή».

Έπειτα από την παρουσίαση ενός υπέροχου μικρού κινηματογραφικού αφιερώματος για τον Δημήτρη Χορν, σε επιμέλεια Γιώργου Λύρα, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος - μεταξύ άλλων - είπε: «Στην Ελλάδα έχουμε σημαντικούς ηθοποιούς, δεν έχουμε όμως την άνεση να ανεβάσουμε ένα έργο. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το πολύ καλό υλικό που διαθέτουμε. Ως επιτροπή, μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, όμως δεν έχουμε πέσει στην παγίδα να κάνουμε τέτοια λάθη, για τα οποία να ντρεπόμαστε».

Ο πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος  μίλησε με την σειρά του για τον Δημήτρη Χορν, αναφέροντας πως «υπάρχουν ηθοποιοί καλοί που φέρουν κάτι το οποίο κάποια στιγμή παλιώνει. Υπάρχουν όμως και λίγοι που φέρουν κάτι το ανεπανάληπτο. Ο Χορν είχε χιούμορ ενώ πολλές φορές ήταν αυτοσαρκαστικός, είχε το δώρο από τη φύση. Ήθελε σε κάθε παράσταση να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Ευτυχώς έχουν σωθεί κάποιες ταινίες του από τις οποίες οι νεώτεροι, που δεν τον έζησαν, μπορούν να πάρουν μια γεύση».

Ο κ.  Ευαγγελάτος  έκλεισε αναφέροντας πως δυο φορές επρόκειτο να σκηνοθετήσει τον Χορν, χωρίς όμως οι παραστάσεις να ανέβουν ποτέ, και διάβασε απόσπασμα από ένα λεύκωμα του Ιδρύματος Γουλανδρή που βασίζεται σε επιλογή προσωπικών αφηγήσεων από συνεντεύξεις και χειρόγραφα του μεγάλου μας ηθοποιού. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην τελευταία φωτογραφία του λευκώματος και την τελευταία ρήση που καταγράφεται: «Θα υπάρχω ως μακρινή ανάμνηση ­ ως μια γνωριμία που προσέφερε κάποιες ευκαιρίες για κρίσεις, για συγκρίσεις, για παραδείγματα προς αποφυγήν. Ένας συμπαθής εφιάλτης! Ο Χορν ­ θα λες, Θεός σχωρέσ' τον, ήταν υποφερτός, ανυπόφορος!..».

Τέλος, ο περσινός νικητής, Χάρης Φραγκούλης, ανέβηκε και παρέδωσε τον σταυρό του μεγάλου ηθοποιού στον  Γιώργο Χρυσοστόμου,  ο οποίος ευχαρίστησε την επιτροπή και ειδικά την κα. Ξένια Καλογεροπούλου την οποία αποκάλεσε «ζωντανή νεράιδα», καθώς και τους υπόλοιπους «Μπούφους» συμπρωταγωνιστές του, αναφέροντας χιουμοριστικά πως δε θα μοιραστεί μαζί τους τα χρήματα του βραβείου. Επίσης,  ευχαρίστησε την Άννα Μάσχα, τον Κώστα Μπερικόπουλο, τον Θάνο Τοκάκη και τον Αργύρη Ξάφη καθώς και τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο που «είχε την πρωτοφανή γενναιοδωρία να συνεργαστούμε και όχι να μας σκηνοθετήσει, κάτι το οποίο ήταν μια όμορφη πολιτική πράξη και όχι μία πράξη πολιτικής». 

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου με τον Αργύρη Ξάφη σε σκηνή της παράστασης.

Θυμίζουμε ότι από το 2001 έχουν τιμηθεί με το βραβείο οι Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου , Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος και Χάρης Φραγκούλης. ​

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς