Απάντηση μέσω του συνεργάτη του κ. Γιώργου Ελενόπουλου δίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την άρνησή του να συμμετέχει στη Συνδιάσκεψη για την Ελιά και στις τοποθετήσεις ότι οι κινήσεις του θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα.
Το ιστορικό
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο για να τον ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί στην Συνδιάσκεψη της «Ελιάς». Αν και χαρακτήρισε αναγκαία την «ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλο να επιτίθεται στον πρώην Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «μιλούν αυτοί που έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο», ενώ δημοσιεύματα που επικαλούνται κύκλους του κ. Βενιζέλου, φέρονται να υποστηρίζουν ότι με αυτά που κάνει ο κ. Παπανδρέου θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα.
Το βράδυ της Δευτέρας ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου στην Αθήνα, κ. Γ. Ελενόπουλος, με σχόλιό του και αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα ρεπορτάζ περί «πολιτικής σταθερότητας» απαντά ότι η σταθερότητα της Ελλάδας διασφαλίζεται με πολιτικές, επιλογές και αποφάσεις, που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας.
Υπογραμμίζει δε λέγοντας ότι «η ιστορία και γι' αυτό, είναι αμείλικτη, γιατί αποκαθιστά την αλήθεια. Και λέει, ότι:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου, έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει την σταθερή πορεία της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι -με πρώτους εκείνους που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής-, ήταν είτε απόντες, είτε απέναντι και πάντως τότε, μόνον για την σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν».
Τονίζει ότι ο κ. Παπανδρέου, «προέταξε το συμφέρον της χώρας, διασφαλίζοντας την ομαλή της πορεία. Το εθνικό έναντι του προσωπικού συμφέροντος».
«Προασπίστηκε τη χώρα»
Ο κ. Ελενόπουλος, συνεχίζει λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη, αντί να την μεταβιβάσει με ψευτοδιλήμματα σε άλλους, και προασπίστηκε τη χώρα αντί να την εκθέσει σε κινδύνους.
Μάλιστα όπως επισημαίνει, αυτό έγινε, την ώρα που ήταν ανοιχτές και απαιτούσαν υλοποίηση μείζονες αποφάσεις, όπως αυτή για την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ.
«Θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές»
Σύμφωνα με τον κ. Ελενόπουλο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε, είτε πριν από την υπογραφή του προγράμματος προσαρμογής, είτε το καλοκαίρι του 2011, ακόμη και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να υπολογίσει την ζημιά που θα έκανε στην πορεία της χώρας.
«Δεν το έπραξε. Δεν εξέθεσε τη χώρα στον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας» αναφέρει.
«Σύντομα το δίλλημα μνημόνιο – αντιμνημόνιο θα αποτελεί παρελθόν»
Στο σχόλιό του ο κ. Ελενόπουλος υποστηρίζει ότι η σταθερότητα όπως και τότε, έτσι και σήμερα, μετά και από τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, απαιτεί απαντήσεις στα πραγματικά διακυβεύματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, ο Ελληνικός λαός.
Ακόμη και αυτό το δήθεν δίλημμα "μνημόνιο - αντιμνημόνιο" σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν.
Όχι όμως και η οριστική σωτηρία της χώρας, τονίζει, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εκ βάθρων αλλαγή της.
«Γιατί το πραγματικό δίλημμα αυτό ήταν. Εάν θα χρεοκοπούσε ή όχι η χώρα».
«Τα δήθεν διλήμματα δεν αφορούν τον Γ. Παπανδρέου»
Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η σταθερότητα σήμερα διασφαλίζεται από την αποφασιστικότητά να γίνονται κατανοητές οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, αλλά και στη συλλογική βούληση προκειμένου να δοθούν οι πρέπουσες απαντήσεις σε αυτά τα διακυβεύματα ώστε να μην γυρίσουμε πίσω.
«Όχι με δήθεν διλήμματα, που μόνον τον Γιώργο Παπανδρέου δεν αφορούν».
Τέλος στην ανακοίνωση γίνεται λόγοςγια την ανάγκη πολιτικών και επιλογών που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον κ. Ελενόπουλο η σταθερότητα διασφαλίζεται με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, που βάζουν τέλος στα κακώς κείμενα και το πελατειακό κράτος…Με πολιτικές που εμπεδώνουν την ευνομία, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και επιτρέπουν την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του πλούτου της χώρας, «ώστε να μην βρεθούμε ποτέ πια όμηροι, εξαρτημένοι από δανειστές και ξένες δυνάμεις. Έτσι ώστε, να διασφαλίζουμε δουλειές και όχι δουλείες».
«Όλα αυτά δηλαδή, που επιχείρησε μεσούσης της κρίσης να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, προτάσσοντας το εθνικό, απέναντι στο παραταξιακό ή προσωπικό συμφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση.