Συντονισμένες έρευνες για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014 11:18
UPD:14:29
REUTERS/SAMSUL SAID
A- A A+

Κοινή επιχείρηση για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες, το οποίο χάθηκε τα ξημερώματα από τα ραντάρ, διεξάγουν το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στη θαλάσσια περιοχή νότια του βιετναμέζικου νησιού Το Τσου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, τις πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ στην αντίστοιχη υπηρεσία της Κίνας.

Αξιωματούχος ανέφερε πως τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μαλαισίας δεν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής σημάδια από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

EURONEWS

H Μαλαισία έχει στείλει τέσσερα πλοία στην περιοχή καθώς και τρία ελικόπτερα, δήλωσε ένας μαλαισιανός αξιωματούχος στο Reuters. «Το αεροσκάφος μας εντόπισε μια πορτοκαλί κηλίδα στη θάλασσα στο σημείο απ’ όπου προήλθε το τελευταίο σήμα. Στείλαμε ένα πλοίο να ερευνήσει και επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήταν τίποτα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ απηύθυνε έκκληση προς τη Μαλαισία να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εντοπισμού του αεροσκάφους, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον μαλαισιανό ομόλογό του Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν ίχνη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. Όπως είπε, έχουν εντατικοποιηθεί οι επιχειρήσεις εντοπισμού του σε μία περιοχή που εκτείνεται από τη Μαλαισία μέχρι την νότια ακτή του Βιετνάμ.

Χάθηκε από τα ραντάρ

Το Boeing 777-200, που εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ - Πεκίνο, έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τα ξημερώματα, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας.

EURONEWS

Οι αρχές της Μαλαισίας δεν επιβεβαιώνουν ότι το αεροσκάφος έχει συντριβεί, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Χισαμουντίντ Χουσέιν, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα μέσα ενημέρωσης του Βιετνάμ ότι το Boeing B777-200 συνετρίβη στη θάλασσα νότια ενός βιετναμέζικου νησιού.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εντοπίσουμε το αεροσκάφος (…) Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι έχει εξεταστεί κάθε πιθανότητα», ανέφερε ο μαλαισιανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. «Αναμένουμε ακριβείς πληροφορίες από τον στρατό της Μαλαισίας. Εκείνοι αναμένουν πληροφορίες από τη βιετναμέζικη πλευρά», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα ένας ναύαρχος από το Βιετνάμ είχε δηλώσει ότι το Boeing συνετρίβη στη θάλασσα 153 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού Το Τσου. Ο ναύαρχος Νγκο Βαν Πατ ανασκεύασε, στη συνέχεια, τις δηλώσεις του και υποστήριξε ότι το αεροσκάφος «θα μπορούσε να έχει συντριβεί» στα χωρικά ύδατα του Βιετνάμ.

EURONEWS

Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο και έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της πόλης Χο Τσι Μινχ, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας, κοντά στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ, όπως ανακοινώθηκε. Η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στις 02:40 (του Σαββάτου τοπική ώρα, 20:40 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το αεροσκάφος μετέφερε 227 επιβάτες, μεταξύ αυτών 152 Κινέζοι, 38 Μαλαισιανοί, 12 Ινδονήσιοι και επτά Αυστραλοί, καθώς και δύο βρέφη. Επίσης, στο αεροσκάφος επέβαιναν τρεις αμερικανοί πολίτες, τρεις Γάλλοι, δύο Νεοζηλανδοί, δύο Ουκρανοί, δύο Καναδοί, ένας Ιταλός, ένας Ταϊβανέζος, ένας Ολλανδός και ένας Αυστριακός. Τα μέλη του πληρώματος ήταν 12.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι ο πιλότος του αεροσκάφους είναι έμπειρος και εργάζεται στη Malaysian Airlines από το 1981, έχοντας στο ενεργητικό του συνολικά 18.365 ώρες πτήσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή