Έληξε ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα σε βάση εκτόξευσης πυραύλων στη Σεβαστούπολη. Οι ένοπλοι με ρωσικές στρατιωτικές στολές, αλλά χωρίς διακριτικά, που εισέβαλαν και κατέλαβαν τη βάση, αποχώρησαν έπειτα από διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και δεν τραυματίσθηκε κανείς.
Η είδηση της κατάληψης μεταδόθηκε αρχικά από δημοσιογράφο του Reuters ο οποίος βρίσκόταν στο σημείο.
Οι ένοπλοι που φέρονται να είναι Ρώσοι, όπως μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οδηγώντας ένα φορτηγό μπήκαν σε βάση εκτόξευσης πυραύλων της Κριμαίας και την κατέλαβαν αναίμακτα.
Επίσης ένας ουκρανός αξιωματούχους είχε δηλώσε στο Reuters σε εξέλιξη βρίσκονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ουκρανών και των ενόπλων που είναι μέσα στη βάση και τόνιζε πως δεν υπήρξε παράδοση όπλων.
Επίσης το BBC αναφέρει ότι δύο δημοσιογράφοι που βρίσκονταν έξω από τη βάση και προσπάθησαν να φωτογραφήσουν το συμβάν ξυλοκοπήθηκαν άγρια από ομάδες πολιτοφυλακής.
Συνεχίζεται η διπλωματία
Νωρίτερα την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι παρά τις βαθιές διαφορές με τη Δύση, η Ρωσία ελπίζει στην εξεύρεση κοινού τόπου για την επίλυση του ζητήματος της Ουκρανίας.
«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ.
«Μας κάνει ωστόσο να χαμογελάμε η πρόταση για απευθείας συνομιλίες με τις νέες ουκρανικές αρχές με δυτική διαμεσολάβηση», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ρωσία φοβάται εθνοκάθαρση των μη ουκρανόφωνων εάν η νέα εξουσία του Κιέβου φτάσει στην ανατολική Ουκρανίας ή την Κριμαία.
Ουκρανία: Έτοιμη για διάλογο, αλλά υπό προϋποθέσεις
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να υποστηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες», δήλωσε την Παρασκευή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ.
Συμπλήρωσε ότι ζήτησε να έχει δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο, στη μόνη μέχρι στιγμής επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.
Η φιλορωσική ηγεσία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία με καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει ζήτημα απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία με δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου. Η τοπική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του υποτιθέμενου δημοψηφίσματος, το οποίο θα διεξαγάγουν οι συγκεκριμένες αυτοαποκαλούμενες αρχές», κατέληξε ο ουκρανός πρωθυπουργός, αποκαλώντας το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό.
Ανησυχεί ο ΟΗΕ για το δημοψήφισμα
«Ανησυχητική και σοβαρή» κρίνει την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε μερικές ημέρες για να αποφασιστεί το μέλλον της Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, Μάρτιν Νεσίρκι.
«Η πρόσφατη ανακοίνωση των αρχών της Κριμαίας για την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν δημοψήφισμα είναι ανησυχητική και σοβαρή», δήλωσε ο Νεσίρκι στους δημοσιογράφους.
Ο Μπαν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, «κάλεσε άμεσα τις αρχές στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και αυτών της Κριμαίας, να χειριστούν αυτό το ζήτημα ψύχραιμα» και να απόσχουν από οποιαδήποτε «βιαστική ενέργεια» και κάθε «λήψη απόφασης εν θερμώ».
Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα δεν διευκρίνισε εάν το δημοψήφισμα αυτό θεωρείται από τον ΟΗΕ παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου ή βάσει του Συντάγματος της Ουκρανίας, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει πως το θεωρούν οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γερμανίας και άλλων δυτικών κρατών.
Λαβρόφ: Τυχόν κυρώσεις εις βάρος μας θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ
Να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάλεσε τις ΗΠΑ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.
Ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» στην Ουάσινγκτον.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ «προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις» που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως «κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπλητταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.