Ρωσία: Επιθυμούμε λύση για την Ουκρανία και όχι νέο Ψυχρό Πόλεμο

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Βλάντιμιρ Πούτιν
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 19:20
UPD:21:32
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι παρά τις βαθιές διαφορές με τη Δύση, η Ρωσία ελπίζει στην εξεύρεση κοινού τόπου για την επίλυση του ζητήματος της Ουκρανίας.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ.

«Μας κάνει ωστόσο να χαμογελάμε η πρόταση για απευθείας συνομιλίες με τις νέες ουκρανικές αρχές με δυτική διαμεσολάβηση», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ρωσία φοβάται εθνοκάθαρση των μη ουκρανόφωνων εάν η νέα εξουσία του Κιέβου φτάσει στην ανατολική Ουκρανίας ή την Κριμαία.

Ουκρανία: Έτοιμη για διάλογο, αλλά υπό προϋποθέσεις

Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να υποστηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες», δήλωσε την Παρασκευή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ.

Συμπλήρωσε ότι ζήτησε να έχει δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο, στη μόνη μέχρι στιγμής επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Η φιλορωσική ηγεσία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία με καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει ζήτημα απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία με δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου. Η τοπική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του υποτιθέμενου δημοψηφίσματος, το οποίο θα διεξαγάγουν οι συγκεκριμένες αυτοαποκαλούμενες αρχές», κατέληξε ο ουκρανός πρωθυπουργός, αποκαλώντας το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό.

Λαβρόφ: Τυχόν κυρώσεις εις βάρος μας θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ

Να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάλεσε τις  ΗΠΑ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» στην Ουάσινγκτον.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ «προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις» που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως «κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπλητταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συνάντηση Μέρκελ - Τιμοσένκο

Στο Δουβλίνο, με αφορμή το συνέδριο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης επί καθεστώτος Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η κ. Τιμοσένκο παρέμεινε έγκλειστη για περίπου δυόμιση χρόνια στις ουκρανικές φυλακές και απελευθερώθηκε μετά την ανατροπή του φιλορώσου πρώην προέδρου, πριν δύο εβδομάδες.

Δεν μποϊκοτάρει τους Παραολυμπιακούς η Ουκρανία

Η Παραολυμπιακή Ομάδα της Ουκρανίας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν πρόκειται να μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Ο επικεφαλής της ομάδας Βαλέριι Σούσκεβιτς τόνισε ότι οι ουκρανοί αθλητές θα λάβουν μέρος, ζήτησε ωστόσο από τον πρόεδρο της Ρωσίας «να υπάρξει ειρήνη πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων».

Οι αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν στο ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, έχουν ήδη μποϊκοταριστεί από πολλούς ξένους παράγοντες, λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην ουκρανική Κριμαία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή