Γ. Μιχελάκης: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αντίβαρο στον ευρωσκεπτικισμό

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 18:11
UPD:18:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλάει στη Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης.

A- A A+

Τη διάσταση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ως αντίβαρο στον ευρωσκεπτικισμό και τον ευρωαρνητισμό που έχουν παρεισφρήσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης μιλώντας στην 6η Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Μιχελάκης αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι για  πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση ενέτεινε τις ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών της Ε.Ε, αντέστρεψε τη διαδικασία σύγκλισης των περιφερειακών ΑΕΠ και διεύρυνε τις ανισότητες, κυρίως στον τομέα της ανεργίας.

Ενδεικτικό, είπε ότι είναι πως στην Ελλάδα η ανεργία από 8% ξεπέρασε το 27%, ο μέσος Έλληνας είδε το εισόδημά του να συρρικνώνεται κατά 38% και ο κίνδυνος από φτώχεια απέκτησε χωρική-περιφερειακή διάσταση.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μιχελάκης τόνισε τη διάσταση της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» προειδοποιώντας ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι  πιθανό να εκφρασθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Για το Ταμείο Αλληλεγγύης και την Κεφαλονιά

Ακόμη ανέφερε ότι μετά την καταστροφή στην Κεφαλονιά ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και την κατά το δυνατόν αναθεώρηση της αρχής τής εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και -όπως είπε- «προς μεγάλη μας ικανοποίηση, σήμερα, το θέμα συζητείται στα αρμόδια φόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020»

Επιδοκίμασε, επίσης, την αύξηση της τεχνικής βοήθειας προς τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την απόφαση να δανειοδοτήσει πιλοτικά τις πόλεις και τους δήμους που επιθυμούν να ξεκινήσουν καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Όπως είπε, «είναι προφανές ότι οι δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, ως ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη, γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες και είναι σε πλεονεκτικότερη θέση να τις προσδιορίσουν με ακρίβεια και να ανταποκριθούν με επιτυχία, καθώς διαθέτουν το δυναμικό και την πολιτική δέσμευση να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά, κοινωνία και περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής τους».

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση το νέο όραμα

Υπό αυτό το σκεπτικό, η ελληνική Προεδρία, είπε, καλωσορίζει την προσεχή έκδοση του «Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση», που δίνει έμφαση στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με αμιγώς εδαφική διάσταση.

«Το μοντέλο της ευρωπαϊκής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης είναι ένα νέο όραμα για την Ευρώπη», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή