Ένας βρετανός μαθητής γυμνασίου έγινε ο νεώτερος άνθρωπος στον κόσμο που πετυχαίνει πυρηνική σύντηξη από το μηδέν, στο εργαστήριο του σχολείου του, στο Λάνκασαϊρ.
Κάνοντας δύο άτομα να συγκρουστούν παράγοντας ήλιο, ο 13 ετών Τζέιμι Έντουαρντς έσπασε το ρεκόρ που είχε καταρρίψει πριν από 6 χρόνια ένας άλλος μαθητής, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ηλικία 14 ετών.
«Πρόκειται για μεγάλο κατόρθωμα. Δεν μπορώ να το πιστέψω, αν και όλοι μου οι φίλοι πιστεύουν πως είμαι τρελός», είπε ο ίδιος εξηγώντας ότι πάντοτε τον ενδιέφερε η επιστήμη, στο βαθμό που προσπαθούσε να κάνει και τις εργασίες του μεγαλύτερου αδελφού του.
Η ιδέα για το πείραμα πυρηνικής σύντηξης του ήρθε καθώς αναζητούσε στο Ίντερνετ πληροφορίες για την πυρηνική ενέργεια. Τότε διάβασε για το επίτευγμα του σχεδόν συνομηλίκου του αμερικανού μαθητή Τέιλορ Ουίλσον. «Το κοίταξα, σκέφτηκα ότι φαίνεται ενδιαφέρον και αποφάσισα να το δοκιμάσω», είπε. «Βασικά έφτιαξα ένα άστρο μέσα σε ένα δοχείο.»
Ο Τζέιμι άρχισε να φτιάχνει τον πυρηνικό του αντιδραστήρα σύντηξης τον περασμένο Οκτώβριο, σε ένα αναξιοποίητο σχολικό εργαστήριο. Αρχικά στράφηκε για βοήθεια σε πυρηνικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, όπως είπε όμως, κανείς δεν έδειχνε να τον παίρνει στα σοβαρά.
Όταν ενημέρωσε αρχικά το διευθυντή του για το σχέδιό του, εκείνος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, αλλά οι διαβεβαιώσεις του μαθητή ότι «το σχολείο δεν θα ανατιναχθεί», του εξασφάλισαν το πράσινο φως και 2.000 στερλίνες για να υλοποιήσει το σχέδιό του.
Χρειάστηκε ένας μήνας δουλειάς μέχρι ο Τζέιμι να ολοκληρώσει το μικρό του αντιδραστήρα. Στη συνέχεια, πάτησε ένα διακόπτη και περίμενε μέχρι ο μετρητής Γκάιγκερ να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είχε επιτευχθεί πυρηνική σύντηξη με τη χρήση «αδρανειακού ηλεκτροστατικού περιορισμού», μιας διαδικασίας γνωστής εδώ και μισό αιώνα.
Το επιτυχές πείραμα πραγματοποιήθηκε μέσα σε «ελεγχόμενη περιοχή» και υπό την επίβλεψη ειδικών, λόγω της έκλυσης πολύ μικρής ποσότητας ακτινοβολίας.