Διαψεύδει το Ιράν ότι έστειλε όπλα στη Γάζα

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 23:28
UPD:23:33
REUTERS/HANDOUT

Το φορτίο με όπλα που κατέσχεσε το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα δεν προοριζόταν για τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

A- A A+

Διαψεύδει το Ιράν την πληροφορία ότι η Τεχεράνη έστειλε προηγμένα όπλα στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα το  Ισραήλ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Αssociated Pres ότι προχώρησε σε κατάσχεση φορτίου εξελιγμένων ιρανικών πυραύλων οι οποίοι είχαν ως τελικό αποδέκτη ισλαμιστές μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, ιρανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ, διέψευσε σε αυτές τις πληροφορίες.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι εντόπισε στην Ερυθρά Θάλασσα ένα πλοίο το οποίο μετέφερε δεκάδες ιρανικούς πυραύλους προηγμένης τεχνολογίας που είχαν κατασκευαστεί στη Συρία και προορίζονταν για ένοπλες ομάδες Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, τους οποίους και κατέσχεσε.

«Όταν μιλά με τις παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις, το Ιράν χαμογελά και λέει κάθε είδους ευχάριστα πράγματα, όμως το ίδιο Ιράν στέλνει δολοφονικά όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις», κατήγγελλε σε ανακοίνωσή του μέσω βίντεο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Λέρνερ, έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, «οι ισραηλινές δυνάμεις κατέσχεσαν σε διεθνή ύδατα μεταξύ του Σουδάν και της Ερυθραίας ένα φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικά όπλα με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας».

«Σε αυτό βρέθηκαν δεκάδες πύραυλοι εδάφους-εδάφους M-302 συριακής κατασκευής. Αν είχαν φτάσει στον προορισμό τους, θα είχαν απειλήσει χιλιάδες Ισραηλινούς», είχε προσθέσει ο Λέρνερ.

EURONEWS

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει «εδώ και μήνες» μεταφορές από το αεροδρόμιο της Δαμασκού προς την Τεχεράνη πυραύλων, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί στη Συρία και έχουν βεληνεκές περίπου 100 χιλιομέτρων, δηλαδή μεγαλύτερου από αυτό που χρησιμοποιούν μέχρι στιγμής οι ένοπλες ομάδες των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Χαμάς: Δεν προορίζονταν για εμάς

Το φορτίο με όπλα που κατέσχεσε το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα δεν προοριζόταν για τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι ισραηλινές κατηγορίες είναι ένας τρόπος για να «δικαιολογηθεί» ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε η Χαμάς.

Οι πληροφορίες είναι «εντελώς λανθασμένες και ανακριβείς», δήλωσε ο Σάλαχ Αλ Μπαρνταουέλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα. «Η Χαμάς δεν γνωρίζει κάτι για όσα μετέδωσαν τα σιωνιστικά μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Ο Αμπού Ατίγια εκπρόσωπος των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης, μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στη Χαμάς, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «οι ισχυρισμοί του σιωνιστή εχθρού» είναι μια δικαιολογία για «ξεκινήσει σύντομα μια νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή