Γυναικεία θεατρική έκφραση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 10:45
UPD:19:59
A- A A+

Ορμώμενο από την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στην γυναικεία θεατρική έκφραση, με τον γενικό τίτλο  «Μονόλογοι γυναικών», σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, στην Κεντρική Σκηνή και το Φουαγιέ, από σήμερα, Παρασκευή 7, έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου.

Η Ρένη Πιττακή με την παράσταση «Η κυρία του σεληνόφωτος» του Γιώργου Σισιλιάνου, η Μαρίνα Ασλάνογλου με τον «Τζόρνταν» των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, η Υρώ Μανέ με τον «Συμβολαιογράφο» του Νίκου Βασιλειάδη και η Εύα Κεχαγιά με το «Μorendo», έναν μονόλογο για την ζωή της Μαρίας Κάλλας, θα συναντηθούν, για να αφηγηθούν ιστορίες γυναικών.

Ρένη Πιττακή, Μαρία Μαρκέτου.

«Η κυρία του σεληνόφωτος»  

Βασισμένη στο πολύ γνωστό σκηνικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου,  «Η σονάτα του σεληνόφωτος», η μονόπρακτη όπερα του Γιώργου Σισιλιάνου, είναι γραμμένη για μεσόφωνο και μικρό ενόργανο σύνολο. Κάποιο ανοιξιάτικο βράδυ, μια ηλικιωμένη γυναίκα μιλάει σε έναν νέο. Εκείνος παραμένει αμίλητος. Ο σπαρακτικός της μονόλογος φέρνει στην επιφάνεια ανεκπλήρωτες επιθυμίες, την ανάγκη της επικοινωνίας αλλά και τη ματαίωσή της, τον ίλιγγο του υπαρξιακού κενού και τη μοναξιά. Στο τέλος, η εξομολόγηση καταλήγει σε ένα ανεπίδοτο γράμμα...

Συντελεστές: σκηνοθεσία: Ηλίας Κουντής, διεύθυνση μουσικού συνόλου: Νίκος Βασιλείου. Ερμηνεύουν: Ρένη Πιττακή, Μαρία Μαρκέτου, Άρης Παπαδόπουλος, αφηγητής: Ηλίας Κουντής. Μουσικοί: Γιάννης Ρωμανός (βιόλα), Ορέστης Τσεκούρας (κιθάρα), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο). Παραστάσεις: Φουαγιέ: Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 19.30 και Κυριακή 9 Μαρτίου, στις 20.00.

Η Μαρίνα Ασλάνογλου ερμηνεύει τον «Τζόρνταν».

«Τζόρνταν»

Το έργο των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι αποτελεί μία συγκλονιστική μαρτυρία, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της κρατούμενης Σίρλεϊ Τζόουνς, η οποία την αποκάλυψε στην πρώτη εκ των συγγραφέων, όταν βρέθηκαν συγκρατούμενες στη φυλακή. Πρόκειται για τον σπαρακτικό μονόλογο μιας γυναίκας, η οποία κινδυνεύει να χάσει την επιμέλεια του παιδιού της, λίγο πριν την ετυμηγορία των δικαστών. Ο βάναυσος εραστής της, αλλά και η πρόνοια θέλουν να της πάρουν το παιδί, όμως εκείνη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Τζόρνταν, ούτε αυτός χωρίς εκείνη. 

Συντελεστές: μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης. Ερμηνεία: Μαρίνα Ασλάνογλου. Παραστάσεις: Κεντρική Σκηνή: Παρασκευή 7 Μαρτίου, στις  21.30 και Κυριακή 9  Μαρτίου, στις 18.00.

Η Υρώ Μανέ στον «Συμβολαιογράφο».

«Συμβολαιογράφος»

Το έργο του Νίκου Βασιλειάδη είναι ένας βαθειά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας, που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Σε μια παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί, η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει. Μέχρι τη στιγμή, που τη θλιβερή και μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Μπορεί, όμως, μια γυναίκα της ηλικίας της να αγαπήσει; Και η κοινωνία μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένο. Και όταν τολμά να το προκαλέσει, η τιμωρία είναι άμεση.  Ο λόγος είναι συμβόλαιο και το υπεσχημένο οφείλει να τηρηθεί.

Συντελεστές: θεατρική διασκευή: Εμμανουέλλα Αλεξίου - Γιώργος Καραμίχος, σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος, σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα, κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης. Ερμηνεία: Υρώ Μανέ. Το τραγούδι, που ερμηνεύει η ηθοποιός, έγραψε ο Κώστας Λειβαδάς. Παράσταση: Κεντρική Σκηνή: Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 21.30.

Η Εύα Κεχαγιά ερμηνεύει το «Morendo», έναν μονόλογο για τη ζωή της Κάλλας.

«Morendo»

Με τη λέξη «morendo» να είναι μουσικός όρος, που σημαίνει σβηστά και στην όπερα χρησιμοποιείται στις σκηνές θανάτου, η Μαρία Κάλλας, μόνη, στο διαμέρισμά της, στο Παρίσι, συνδέει τους μεγάλους σταθμούς της καλλιτεχνικής και προσωπικής της ζωής, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι μέσα σε ένα καμαρίνι, λίγο πριν ξεκινήσει μια ακόμη παράσταση.

Συντελεστές: κείμενο - σκηνοθεσία:  Όλγα Λασκαράτου, καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Ερμηνεία: Εύα Κεχαγιά. Παραστάσεις: Φουαγιέ: Παρασκευή 7 Μαρτίου, στις 19.30 και Κυριακή 9 Μαρτίου, στις 21.30.

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 - 320. Τιμές εισιτηρίων: Κεντρική Σκηνή: 15 ευρώ, Φουαγιέ: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, προσφορά δύο παραστάσεων (Κεντρική Σκηνή και Φουαγιέ): 20 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο του θεάτρου και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketsercices.gr και www.dithepi.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς