Βαθιά απογοήτευση σε αχάριστα υπόγεια

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 08:30
A- A A+

Βασισμένη στην πραγματική της ζωή και εμπνευσμένη από τη μουσική ιδιοφυΐα της αγγλίδας συνθέτριας Ντέλια Ντέρμπισαϊρ, η  μουσικοθεατρική παράσταση της Βάιολετ Λουίς, «Στα υπόγεια του BBC», που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα συνεχίσει τις παραστάσεις της, τις Παρασκευές 7 και 14 και τα Σάββατα 8 και 15 Μαρτίου, στις 9.30 το βράδυ.

Μέσα από βιογραφικά στοιχεία, αποσπάσματα από συνεντεύξεις και κείμενα γνωστών και φίλων, η Βάιολετ Λουίς, κατά κόσμον  Λουΐζα Κωστούλα, σκιαγραφεί σκηνοθετικά και ερμηνευτικά την προσωπικότητα και την πορεία της ευφυούς, αλλά και αδικημένης μουσικού, η οποία δεν έτυχε της αναγνώρισης που της άξιζε, όσο ήταν εν ζωή.

MYRTO STEIROU

Στα υπογεια του BBC.

Με μια αστεία δικαιολογία

Η Ντέλια Ντέρμπισαϊρ ήταν πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής αναλογικής μουσικής και της musique concrete και υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Radiophonic Workshop του BBC. Ήταν εκείνη που, το 1963,  μετέτρεψε σε ηλεκτρονική μουσική το θέμα του συνθέτη Ρον Γκρένερ για την πασίγνωστη σειρά επιστημονικής φαντασίας,  «Doctor Who». Όμως, τα εύσημα δεν της αποδόθηκαν ποτέ, αφού το BBC αρνήθηκε να της απονείμει τα δικαιώματα της συν - συνθέτριας, με τη δικαιολογία ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια από τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Για 10 χρόνια, συνέθεσε μουσική και ήχους για περίπου 200 ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα και συνεργάστηκε με αβάντ γκαρντ συνθέτες και δημοφιλείς εκπροσώπους της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας. Όμως, η απογοήτευση της ήταν μεγάλη, αφού πίστευε πως το έργο της δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Έτσι, το 1973, αποχώρησε από το BBC. Οι εκπρόσωποι της σύγχρονης ηλεκτρονική μουσικής εκτίμησαν τη δουλειά της και το 2000, ο Πήτες Κάμπερ, μουσικός νεώτερης γενιάς, την έπεισε να εκφράσει ξανά τη δημιουργικότητά της. Όμως, οι αυτοκαταστροφικές της τάσεις και ο μακροχρόνιος αλκοολισμός της έφεραν το τέλος, πριν ολοκληρώσει το νέο μουσικό της έργο. Ο θάνατος την πρόλαβε. «Έφυγε» σε ηλικία 64 ετών, από κίρρωση του ήπατος. Στη σοφίτα της βρέθηκαν 264 μουσικές μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες.

MYRTO STEIROU

Στα υπογεια του BBC.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία - μουσική: Βάιολετ Λουίς (Λουΐζα Κωστούλα), video: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19), sound design: Άρης Παυλίδης - Βασίλης Κουντούρης - Βάιολετ Λουίς, κατασκευή DIY μουσικών - ηχητικών συσκευών MoCm: Ανδρέας Μονόπωλης, εικαστική επιμέλεια: Mάκης Φάρος, κατασκευή κοστουμιού - ενδυματολόγος: Λίλιαν Ξυδιά, κίνηση: Pauline Huguet, φώτα: Θωμάς Οικονομάκος, φωτογραφίες: Μυρτώ Στείρου, βοηθός παραγωγής: Νεόφυτος Παναγιώτου. Ηθοποιοί -  μουσικοί: Παναγιώτης Γαρμπής, Βάιολετ Λουίς.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα Black Box: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 80΄. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ,  μειωμένο (φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ): 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr. Οι  θεατές των παραστάσεων  δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς