Η «Κασσάνδρα και ο λύκος» στον ασφυκτικό κόσμο των μεγάλων

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 10:30
A- A A+

Ένα παράξενο κορίτσι μάς αφηγείται την ιστορία του μέσα από το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου, «Η Κασσάνδρα και ο λύκος», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 22 Φεβρουαρίου, για δέκα μόνο παραστάσεις, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ.

Ένα οδυνηρό ταξίδι προς το φως

Η Κασσάνδρα δεν είναι ένα συνηθισμένο κοριτσάκι. Ούτε μία συνηθισμένη γυναίκα. «Τον λύκο λυπόμουνα συνήθως. Πώς θα καταπιεί τόσα γουρουνάκια μονομιάς;» αναρωτιέται. Η «Κασσάνδρα και ο λύκος» γράφτηκε το 1978 και είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου, μιας από τις καλύτερες συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας. Παραπέμποντας στα προσωπικά παιδικά της βιώματα, δημοσιεύτηκε αρχικά στην Αμερική, την Αγγλία και τη Γαλλία και, κατόπιν, στην Ελλάδα, τη Σουηδία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου απέσπασε επαίνους από κριτικούς, αλλά και συγγραφείς.

Πρόκειται για μία αποκαλυπτική διείσδυση στην παιδική ηλικία, όπου μητέρα και κόρη, φαντασία και πραγματικότητα, βία και τρυφερότητα, αγάπη και τρόμος γίνονται ένα μέσα στο μυαλό της μικρής Κασσάνδρας, που γνωρίζει όσα δε θα έπρεπε να γνωρίζει. Όμως, δεν παραιτείται. Παλεύει απεγνωσμένα να αρθρώσει λόγο, να βάλει μια στοιχειώδη τάξη και να συνδεθεί με τον κόσμο γύρω της, σε ένα οδυνηρό ταξίδι προς το φως και την καθαρότητα.

Αν και ο λύκος παραμονεύει στη γωνία…

Η παράσταση, άλλοτε, κινείται στα όρια του κόμικ και, άλλοτε, στην απόλυτη λιτότητα, αγγίζοντας με ευαισθησία και χιούμορ την καρδιά του θεατή και θίγοντας με μοναδικό τρόπο ζητήματα, όπως η «τραυματισμένη παιδική ηλικία», η παντελής έλλειψη - παρουσία της μητέρας, η μύηση στον κόσμο των ενηλίκων, τα αρχετυπικά σύμβολα, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις στον κόσμο της ελληνικής μπουρζουαζίας.

«Η ασεβής Κασσάνδρα και ο λύκος, οι ανταρσίες ενός κοριτσιού που αλωνίζει με αναίδεια στον ασφυκτικό κόσμο των μεγάλων. Οι ερωτικές αναζητήσεις που αγγίζουν τα όρια ερωτομανιακού παραληρήματος κυβερνούν τους μικρούς ήρωες και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον κόσμο των ενηλίκων» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Αθώα και γνωστική, τρυφερή και σκληρή την ίδια ώρα, βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Η απουσία της μητέρας της, ως καταλύτης, διαπερνά την ίδια της την ύπαρξη. Παρά το σκληρό περίβλημά της, ωστόσο, μέσα της κρύβει μια βαθιά τραυματισμένη ψυχή και κάποια φοβερά μυστικά, ενώ πού και πού, αφήνει να διαφανεί ότι διαθέτει και μιας σπάνιας μορφής ευαισθησία. Αν και ο λύκος παραμονεύει στη γωνία, είναι γεμάτη από πολύχρωμα όνειρα και ανυπότακτες προσδοκίες. Ένα μίγμα φαντασίας και πραγματικότητας».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Μαργαρίτα Καραπάνου, σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, σκηνικά - κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Κανελλοπούλου, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, βίντεο: Γιάννης Gizmo Μπερερής, φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου. Παίζουν: Έλλη Μερκούρη, Σόλων Τσούνης.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα: Κινηματογράφος: Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμή εισιτηρίου: ενιαίο: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr. Οι  θεατές των παραστάσεων  δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς