Μ. Χαρακόπουλος: Μη πειστικά τα επιχειρήματα για το γάλα

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 16:46
UPD:16:54
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ διατυπώθηκε στέρεη επιχειρηματολογία «για τις συνέπειες που θα έχει η υιοθέτησή τους στην πρωτογενή μας παραγωγή» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στο πλευρό των αγελαδοτρόφων τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφορικά με τις αξιώσεις της τρόικας για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος. 

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ διατυπώθηκε στέρεη επιχειρηματολογία «για τις συνέπειες που θα έχει η υιοθέτησή τους στην πρωτογενή μας παραγωγή, χωρίς ουσιαστικό κέρδος για τους καταναλωτές».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει πειστικές απαντήσεις. Αντιθέτως, ακούμε διάφορα παραπλανητικά, έως φαιδρά, για εμφιαλωμένο γάλα ημέρας. Αναμένουμε στο ακουστικό μας. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι θα πράξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν η τρόικα επιμείνει στις θέσεις της, ο κ. Χαρακόπουλος απάντησε: «Στην πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι ξέρω να αγωνίζομαι με επιμονή όταν πιστεύω ότι έχω δίκιο».

«Θα μας αφανίσουν»

Οι αγελαδοτρόφοι, που είχαν νωρίτερα συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, τόνισαν πως η επιμήκυνση θα επιφέρει αφανισμό της αγελαδοτροφίας.

Η συνάντηση των δύο πλευρών απέβη άκαρπη, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των ίδιων των αγελαδοτρόφων, που ζήτησαν να «παγώσει» το θέμα και να συσταθεί ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι να εξετάσει αν χρειάζονται και σε ποιους τομείς αλλαγές στην αγορά γάλακτος.

«Από τη συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και η Ένωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά, κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα, σήμερα αριθμεί 85-90.000.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.

«Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη», αναφέρεται στην επιστολή, «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ». Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή