Ινδία: «Πράσινο φως» για δύο τεράστια ηλιακά πάρκα

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 14:50
UPD:14:50
REUTERS/AMIT DAVE

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ηλιακό πάρκο ισχύος 4.000MW, το οποίο θα εκτείνεται σε 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει 7 χρόνια και να στοιχίσει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

A- A A+

Η κυβέρνηση του ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή δύο τεράστιων ηλιακών εγκαταστάσεων, ισχύος 5.000 και 2.500MW, τα οποία πιθανότατα θα διαχωρίζονται σε πολλά μικρότερα ηλιακά πάρκα. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο σήμερα βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει ισχύ 550MW.

Το μνημόνιο συνεννόησης υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και του υπουργού Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ινδίας. Ο Φαρούκ Αμπντουλά δήλωσε ότι μόνο η περιοχή Λαντάχ, όπου θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο από τα δύο πάρκα, θα μπορούσε να υποστηρίξει έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 30.000MW.

Η Ινδία μοιάζει να έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το θέμα «ηλιακή ενέργεια». Μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ηλιακό πάρκο ισχύος 4.000MW, το οποίο θα εκτείνεται σε 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει 7 χρόνια και να στοιχίσει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από το πολύ υψηλό κόστος, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί έξωθεν βοήθεια, εκφράζονται φόβοι και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, κοντά στους υδροβιότοπους της προστατευόμενης λίμνης Σαμπχάρ.

Πρόσφατα πάντως, αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη της αγοράς ηλιακής ενέργειας στη χώρα θα επιβραδυνθεί φέτος λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή προαναγγελθέντων σχεδίων. Επισήμως, η Ινδία φιλοδοξεί να εγκαταστήσει 1,1GW από ηλιακά πάρκα μέσα στο οικονομικό έτος 2013-2014, στο πλαίσιο του απώτερου στόχου των 20GW μέχρι το 2022. Ωστόσο, πολλά πάρκα έχουν μείνει στα χαρτιά και κανένα δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2015.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή