Μ. Γλέζος: Να τεθεί επισήμως ζήτημα αποζημιώσεων στον γερμανό πρόεδρο

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 12:52
UPD:13:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος συναντήθηκε νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο (αριστερά).

A- A A+

Την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων στον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Μιλώντας, στο ραδιόφωνο Real FM, ο κ. Γλέζος υποστήριξε ότι «και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το θέσει. Το περιμένω. Και πιστεύω ότι θα τεθεί και από την πλευρά της κυβέρνησης».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γερμανού Προέδρου στην «Καθημερινή», όπου μιλάει «μόνο για ηθικό χρέος» της χώρας του, ο κ. Γλέζος διερωτήθηκε, «τι θα πει ηθικό χρέος; Και γιατί να νιώθουν ηθικό χρέος μονάχα απέναντί μας; Το ηθικό χρέος απέναντι σε άλλες χώρες μεταφράστηκε έμπρακτα με το να δώσουν αυτά που κατελόγισαν οι άλλοι».

Επίσης, διευκρίνισε ότι το ύψος των αξιώσεων που εγείρει η ελληνική πλευρά δεν αποτελεί προς το παρόν ζητούμενο. «Το θέμα είναι υπάρχει αναγκαστικό δάνειο ή δεν υπάρχει; Το ύψος θα το βρούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και κάλεσε σε αναμονή των επίσημων δηλώσεων που θα γίνουν για το θέμα από το ΥΠΕΞ, και οι οποίες τον καλύπτουν.

Αναφερόμενος εκτενώς στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ο βουλευτής ανέφερε ότι αποτελούν «αξίωση ολόκληρου του ελληνικού λαού ότι δεν μπορεί και δεν είναι επιτρεπτό να έχει καταβάλει τις επανορθώσεις που καταλόγισε η Επιτροπή των Παρισίων το 1946 να τις έχει καταβάλει η Γερμανία σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Είναι μια αδικία που είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται σε βάρος της χώρας μας. Γι αυτό έχει ισχυρά όπλα στα χέρια της η κυβέρνηση να το απαιτήσει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή