Η Ευρώπη κλείνει το χάσμα καινοτομίας της σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία αλλά όσον αφορά τις διαφορές επιδόσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ εξακολουθούν να είναι υψηλά και μόνο σιγά-σιγά μειώνεται. Σε περιφερειακό επίπεδο το χάσμα διευρύνεται με την απόδοση της καινοτομίας να έχει επιδεινωθεί σε ένα πέμπτο σχεδόν των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι τα κύρια αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2014 και το Περιφερειακό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2014. Η συνολική κατάταξη εντός της ΕΕ παραμένει σχετικά σταθερή με τη Σουηδία στην κορυφή, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία - οι τέσσερις χώρες που επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία. Οι χώρες οι οποίες έχουν ανέβει στην κατάταξη είναι η Πορτογαλία, η Εσθονία και η Λετονία. Η συνολική πρόοδος καθοδηγείται από τη διαφάνεια και την ελκυστικότητα της ΕΕ καθώς και η καινοτομία του ερευνητικού συστήματος της επιχειρηματικής συνεργασίας και την εμπορευματοποίηση της γνώσης όπως μετράται με τα έσοδα από την άδεια ευρεσιτεχνίας όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο η αύξηση των δημόσιων δαπανών για το R&D αντισταθμίστηκε από τη μείωση των επενδύσεων σε ίδια κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και στις μη R&D επενδύσεις καινοτομίας στις επιχειρήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani (Επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα) δήλωσε: «Παραμένει προτεραιότητα να κάνουμε την καινοτομία να προχωρήσει σε όλη την Ευρώπη, εάν θέλουμε την επίτευξη του στόχου στην βιομηχανία: τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της ΕΕ που προέρχονται από την κατασκευή μέχρι το 2020. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρηματικές επενδύσεις, μια ισχυρότερη ζήτηση για τις ευρωπαϊκές καινοτόμες λύσεις και λιγότερα εμπόδια για την αφομοίωση των εμπορικών καινοτομιών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη . Χρειαζόμαστε πιο καινοτόμες εταιρείες και ένα πλαίσιο πιο φιλικό προς την ανάπτυξη προκειμένου να φέρει με επιτυχία τις καινοτομίες στις αγορές».
Ο Επίτροπος Máire Geoghegan - Quinn, υπεύθυνος για την έρευνα την καινοτομία και την επιστήμη δήλωσε: « Ο πίνακας αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει άλλη μια φορά ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία καταβάλλει μερίσματα σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων με προϋπολογισμό σχεδόν 80 δισ. € για τα επόμενα επτά χρόνια, η νέα έρευνα μας και το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική. [Είμαι βέβαιος ότι οι εκθέσεις αυτές θα συμβάλλουν στην έγκαιρη ενημέρωση στη συζήτηση της επόμενης Ευρωπαϊκής Σύμβασης στην εβδομάδα καινοτομίας].»
Ο Επίτροπος κ. Johannes Hahn αρμόδιος για την περιφερειακή και την αστική πολιτική δήλωσε: «Πρέπει να μετατρέψουμε τις μεγάλες σκέψεις της Ευρώπης σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που φέρνουν απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ και η μεταρρύθμιση της περιφερειακής πολιτικής προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της καινοτομίας . Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και Επενδύσεων ( ESIF ) πρόκειται να απευθυνθούν στην έρευνα και την καινοτομία καθώς και στην ψηφιακή ανάπτυξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πράσινη ανάπτυξη και την αποδοτική ενεργειακή. Η σημερινή πίνακες δείχνουν ότι ενώ ορισμένες περιοχές πιέζουν προς τα εμπρός προφανώς υπάρχουν διαφορές . Η νέα περιφερειακή πολιτική θα αντιμετωπίσει με την σχετική ενημέρωση : κάθε ένα από τις 274 περιοχές της Ευρώπης θα πρέπει να αναπτύξει μια έξυπνη στρατηγική εξειδίκευσης η οποία θα περιλαμβάνει την καινοτομία . Περιφέρειες θα πρέπει να βασιστούν στις δυνάμεις και την οικονομική τους ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων για να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.»
Για περιλήψεις των επιδόσεων καινοτομίας των 28 κρατών μελών καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες : MEMO/14/140
Τέσσερις διαφορετικές ομάδες των επιδόσεων των κρατών μελών
Οι θέσεις των κρατών μελών σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες των επιδόσεων στον πίνακα αποτελεσμάτων της Ένωσης καινοτομίας 2014:
• Δανία (DK), Φινλανδία (FI), Γερμανία (DE) και η Σουηδία (SE) είναι «Ηγέτες της καινοτομίας» με επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
• Αυστρία (AT), το Βέλγιο (BE), Κύπρος (CY), την Εσθονία (EE), Γαλλία (FR), Ιρλανδία (IE), το Λουξεμβούργο (LU), Κάτω Χώρες (NL), Σλοβενία (SI) και το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) είναι «Οπαδοί της καινοτομίας» με επιδόσεις καινοτομίας πάνω ή κοντά σε αυτή του μέσου όρου της ΕΕ.
• Η απόδοση της Κροατίας (HR), Δημοκρατία της Τσεχίας (CZ), Ελλάδα (EL), Ουγγαρία (HU), Ιταλία (IT), η Λιθουανία (LT), Μάλτα (MT), Πολωνία (PL), Πορτογαλία (PT), Σλοβακία (SK) και την Ισπανία (ES), είναι μικρότερη από εκείνη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες αυτές είναι «Μέτρια καινοτόμοι».
• Βουλγαρία (BG), τη Λετονία (LV) και τη Ρουμανία (RO) είναι "Χαμηλά καινοτόμοι» με επιδόσεις καινοτομίας πολύ κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχήμα: Η απόδοση της καινοτομίας των κρατών μελών της ΕΕ
Αυτό που κάνει τους ηγέτες της καινοτομίας επιτυχημένη ;
Οι πιο καινοτόμες χώρες έχουν καλές επιδόσεις και σαφώς πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε όλους τους τομείς: από τα συστήματα έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και πνευματικών στοιχείων του ενεργητικού προς την καινοτομία στις ΜΜΕ και οικονομικές επιπτώσεις, αντανακλώντας ισορροπημένη εθνικά συστήματα έρευνας και καινοτομίας.
Διεθνείς συγκρίσεις με την ΕΕ
Μέσα στην ευρύτερη Ευρώπη η Ελβετία επιβεβαιώνει τη θέση της ως ηγέτης της καινοτομίας ξεπερνώντας συνεχόμενα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν ένα προβάδισμα επιδόσεων καινοτομίας σε σύγκριση με την ΕΕ. Ενώ το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία χρόνια, διευρύνει με τη Νότια Κορέα .
Η ΕΕ εξακολουθεί να έχει ένα προβάδισμα επιδόσεων σε σχέση με την Αυστραλία, τον Καναδά και όλες τις χώρες BRICS (Βραζιλία , Ρωσία, Ινδία , Κίνα και Νότια Αφρική). Αυτή η θέση είναι σταθερή ή ακόμη και ανοδική εκτός από την περίπτωση της Κίνας η οποία πλησιάζει γρήγορα.
Περιφερειακή πίνακας αποτελεσμάτων καινοτομίας 2014
Φέτος ο Πίνακας Αποτελεσμάτων της Ένωσης Καινοτομίας συνοδεύεται από Περιφερειακό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας 2014 που παρέχει μια συγκριτική εκτίμηση των επιδόσεων καινοτομίας και στις190 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία και την Ελβετία με τη χρήση περιορισμένου αριθμού δεικτών της έρευνας και της καινοτομίας.
Ιστορικό για Πίνακα Επιδόσεων Καινοτομίας
Το 2014 ο Πίνακας Αποτελεσμάτων της Ένωσης Καινοτομίας στηρίζεται σε 25 διαφορετικούς δείκτες οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις μεγάλους τομείς:
Προϋποθέσεων : τα βασικά δομικά στοιχεία που επιτρέπουν την καινοτομία για να λάβει μέρος - το ανθρώπινο δυναμικό – ανοιχτό, εξαιρετικό και ελκυστικά ερευνητικά συστήματα - και τη χρηματοδότηση και υποστήριξη.
Δραστηριότητες επιχειρήσεων: προσπάθειες καινοτομίας σύλληψης σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – εταιρείες επενδύσεων, διασυνδέσεις και επιχειρηματικότητα, και πνευματικών στοιχείων του ενεργητικού.
Έξοδοι : δείχνουν πώς αυτό μεταφράζεται σε οφέλη για την οικονομία στο σύνολό της, με καινοτόμους και οικονομικές επιπτώσεις .
Για περισσότερες πληροφορίες Full report of the Innovation Union Scoreboard 2014
Full report of the Regional Innovation Scoreboard 2014
Executive Summary – Innovation Union Scoreboard 2014
Executive Summary – Regional Innovation Scoreboard 2014