Σε έναν μήνα -από δύο- μειώνεται το διάστημα που μεσολαβεί έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά το οποίο καθιερώνεται περιορισμός στις προσλήψεις και τις αλλαγές υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων.
Η σχετική ρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς κρίνεται ως αιφνιδιασμός της κυβέρνησης, προκειμένου να προλάβει να καλύψει έως τα τέλη Μαρτίου τον στόχο της διαθεσιμότητας των 12.500 ατόμων, δεδομένου πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει να τεθούν σε διαδημοτική κινητικότητα 4.000 υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Βάσει του επίμαχου άρθρου, οι εκλογικές απαγορεύσεις ξεκινούν στις 18 Απριλίου, δηλαδή έναν μήνα πριν τις κάλπες του Μαΐου, και όχι στις 18 Μαρτίου.
Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι οι εκλογικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ενόψει των εποχικών θερινών αναγκών για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια, τις ανάγκες συμβασιούχων για τη φροντίδα βρεφών, νηπίων κ.α.) και για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, προκειμένου να μην ανακοπεί η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ τροπολογία, με την οποία καταργείται η διάταξη του ν.3870/2010 που απαγορεύει τις απολύσεις και όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές κατά το δίμηνο προ των εκλογών.
Το τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος έχει τονίσει ότι αν ψηφιστεί η τροπολογία, όλοι οι υπάλληλοι που μπήκαν σε διαθεσιμότητα στις 22/7/2013 (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, καθηγητές ΜΕ, καθαρίστριες ΥπΟΙΚ, υπάλληλοι ασφαλιστικών φορέων κ.ά.), εφόσον δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλη θέση, θα απολυθούν στις 22/3/2014.
Για τον λόγο αυτόν έχει καλέσει όλα τα κόμματα να την καταψηφίσουν, σχολιάζοντας πως η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν αντέχει «άλλες τυφλές διώξεις».