Γαλλία: Προειδοποίηση στη Μόσχα για κυρώσεις

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 10:23
UPD:10:42
REUTERS/GONZALO FUENTES

«Περιμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας πει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μια ομάδα επαφής», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση μέχρι την Πέμπτη οπότε και θα συναντηθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην Ε.Ε., των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών, αλλά και των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο κ. Φαμπιούς ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου, ωστόσο τόνισε ότι αύριο πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. και μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

«Περιμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας πει σήμερα πως υπάρχει προοπτική διαλόγου με μια ομάδα επαφής», είπε, αναφερόμενος στις προτάσεις για τη σύσταση μιας διεθνούς ομάδας επαφής στην οποία θα συμμετέχουν οι κυριότεροι εμπλεκόμενοι στην ουκρανική κρίση.

Στο Παρίσι Κέρι - Λαβρόφ

Οι δηλώσεις του κ. Φαμπιούς γίνονται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της διεθνούς ομάδας για την υποστήριξη του Λίβανου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στο Παρίσι με τη συμμετοχή των επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ και αναμένεται να επισκιαστεί από την κρίση στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν στον Λίβανο επιβεβαίωσε ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την ευκαιρία χθεσινοβραδινής του ομιλίας στο ετήσιο δείπνο που οργανώνει το Συμβούλιο των Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Γαλλίας (Crif ).

EURONEWS

«Θα είναι αύριο παρόντες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζιν Κέρι και ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και δεν θα μιλήσουμε μόνο για τον Λίβανο», είπε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Ρωσία ανέλαβε τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης (...) Ο ρόλος της Γαλλίας μαζί με την Ευρώπη, υπό τις συνθήκες αυτές, είναι να ασκήσει την απαραίτητη πίεση, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης των κυρώσεων, προκειμένου να ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση».

EURONEWS

Είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τους δυτικούς ομολόγους του- τον Λοράν Φαμπιούς, τον βρετανό ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ και τον Τζον Κέρι- μετά την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο, ενώ το βράδυ της Δευτέρας είχε συναντήσει στην Ελβετία το γερμανό ομόλογό του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή