Αναπτύσσουν αυτιά από βλαστοκύτταρα του λίπους

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 09:19
UPD:09:20
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μια νέα θεραπεία για την αποκατάσταση του προσώπου που έχει υποστεί βλάβη και την ανάπτυξη τμημάτων του όπως τα αυτιά, αναπτύσσουν επιστήμονες στη Βρετανία με τη χρήση βλαστοκυττάρων που αποσπούν από το λίπος!

Τη μέθοδο αναπτύσσουν ερευνητές του νοσοκομείου Great Osmond Street Hospital στο Λονδίνο, οι οποίοι σύμφωνα με το BBC έχουν καταφέρει ήδη να δημιουργήσουν χόνδρους σε συνθήκες εργαστηρίου.

Όπως αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του, μετά από αυτήν την εξέλιξη οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν σύντομα να αναπτύξουν επίσης ανθρώπινη μύτη και αυτιά.

Στόχος των επιστημόνων είναι η θεραπεία προβλημάτων όπως η μικρωτία, δηλαδή η κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα αυτιά δεν αναπτύσσονται πλήρως και είναι είτε μικρά είτε ελλιπή και κακοσχηματισμένα.

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται κυρίως στα παιδιά, ενώ η θεραπεία που χρησιμοποιείται σήμερα περιλαμβάνει την αφαίρεση χόνδρου από τα πλευρά, ο οποίος μετά από επεξεργασία αρχίζει να μοιάζει με αυτί που μπορεί να εμφυτευθεί.

Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία ολοκληρώνεται μόνο έπειτα από πολλές επεμβάσεις, αφήνει ουλές στο στήθος μόνιμα, ενώ ο χόνδρος δεν αποκαθίσταται.

Με τη νέα μέθοδο αφαιρούνται από το λίπος βλαστοκύτταρα, τα οποία καλλιεργούνται και αποκτούν το επιθυμητό σχήμα. Στη συνέχεια, με ειδικές χημικές ουσίες μετατρέπονται σε κύτταρα του χόνδρου και είναι έτοιμα να εμφυτευθούν στο δέρμα, ώστε να αναπτυχθούν τα αυτιά.

Σύμφωνα με τη δρ Patrizia Ferretti από την ερευνητική ομάδα, τα κύτταρα αυτά δεν σχηματίζουν όγκους και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απόρριψης από τον οργανισμό, ακριβώς επειδή προέρχονται από αυτό.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nanomedicine.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή