Ρύθμιση της ημερήσιας διάταξης για τον ευρωπαϊκό τομέα της άμυνας

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 12:59
UPD:13:00
A- A A+

Οι ταχέως μεταβαλλόμενη διεθνή οικονομική κατάσταση και οι συνεχώς αναδυόμενες νέες ανησυχίες για την ασφάλεια σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να μεταμορφωθεί αν θέλει να είναι ικανή να διατηρήσει την ασφάλεια της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Antonio Tajani (επίτροπος αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας) και ο Michel Barnier (επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες) θα συνδιοργανώσουν μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την αμυντική βιομηχανία και τις αγορές στις Βρυξέλλες την Τρίτη 4 Μαρτίου. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso θα ανοίξει το συνέδριο όπου βασικός στόχος της οποίας είναι να συνεργαστεί με την αμυντική κοινότητα για να προσδιορίσει τους καλύτερους τρόπους για την υλοποίηση των δράσεων που ορίζονται στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την άμυνα υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2013.
Το κρίσιμο ζήτημα για την Επιτροπή είναι το πώς θα εξασφαλιστεί ότι ο τομέας της άμυνας (ο οποίος είναι πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας και κάνει μια σημαντική συμβολή στην ευρύτερη οικονομία) θα συνεχίζει να προσφέρει τεχνολογίες και προϊόντα παγκόσμιας κλάσης για την υποστήριξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ . Οι τέσσερις συνεδριάσεις εργασίας θα επικεντρωθούν στις διάφορες πτυχές αυτής της συμβολής που κυμαίνονται από τη βιομηχανική πολιτική και την ενιαία αγορά σε εργαλεία πολιτικής για τις ΜΜΕ για την έρευνα και την καινοτομία.
Συμμετέχοντες για το συνέδριο θα έρθουν από τον αμυντικό τομέα από όλη την ΕΕ , συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων υψηλού επιπέδου από τις εθνικές διοικήσεις, τις ένοπλες δυνάμεις, τις βιομηχανίες άμυνας και της ασφάλειας και των διεθνών οργανισμών.

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, όπως μείωση των προϋπολογισμών των αμυντικών προμηθειών , πτώση των επενδύσεων στην αμυντική έρευνα και ανάπτυξη (R & D) όπως και κατακερματισμένες αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον  πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από εταιρείες που εδρεύουν σε αναδυόμενες αγορές όπου οι επενδύσεις στις αμυντικές προμήθειες και R&D αυξάνονται. Το 2008 ο συνδυασμός δαπανών της άμυνας της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και της Κίνας ήταν ίση με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας  αλλά τώρα είναι περισσότερο από το διπλάσιο .

Περισσότερες πληροφορίες :
Πρόγραμμα Συνεδρίου

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/defence/files/hl-conference-defence-agenda_en.pdf

IP/13/734 και MEMO/13/722  Προς ένα πιο ανταγωνιστικό και αποδοτικό τομέα της Ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Προτεινόμενα για εσάς