Λαβρόφ προς Δύση: Να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014 13:26
UPD:14:54
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

O ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβροφ κατηγόρησε τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα. 

A- A A+

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τις χώρες της Δύσης να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς και να σκεφτούν τον ουκρανικό λαό.

«Ζητούμε μία υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και πάνω από όλα να μπουν τα συμφέροντα των Ουκρανών», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών από τη Γενεύη. 

Ο ρώσος υπουργός κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του, καθώς η Μόσχα έχει δεχθεί την προειδοποίηση ότι ενδέχεται να χάσει την έδρα της στο G8, αν συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

«Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε.

EURONEWS

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα. «Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Λέχθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε. 

EURONEWS

Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές. «Είναι θέμα υπεράσπισης των πολιτών και των συμπατριωτών μας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», σημείωσε και κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή