Στους 17 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων που συνταράσσουν τη Βενεζουέλα από την 4η Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι 261 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε δημοσιότητα η Εισαγγελία της χώρας.
Σε δηλώσεις της η Γενική Εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα Ντίας έκανε γνωστό πως οι δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει 27 έρευνες για υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαμηνύοντας πως πως η Εισαγγελία δεν θα επιτρέψει υπό οποιοδήποτε πρόσχημα να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ήδη, οι κατηγορίες για την καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας ή ένοπλες ομάδες αγνώστων πολλαπλασιάζονται.
Η Ντίας είχε αναφέρει χθες ότι «ένας νέος άνδρας πέθανε στο Κράτος του Καραμπόμπο ενώ απομάκρυνε ένα οδόφραγμα. Δέχτηκε μια σφαίρα καθώς καθάριζε το δρόμο».
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ασφάλειας. Υποστηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση και δεν έχουν κοπάσει στιγμή, ενώ εξαπλώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας, που μετρά 2,6 εκατομμύρια φοιτητές. Οι διεκδικήσεις επίσης έχουν διευρυνθεί εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας και της αστυνομικής βίας.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εργάζονται στενά με την Κολομβία και άλλες χώρες για να εξετάσουν εάν είναι δυνατό να υπάρξει διαμεσολάβηση ώστε οι δύο αντίπαλες πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Πάντως ο φυλακισμένος αρχηγός του κινήματος διαμαρτυρίας Λεοπόλδο Λόπες χλεύασε και απέρριψε σήμερα τις προσπάθειες του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση και επιχειρηματίες έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων και βίας.
Ο Λόπες, ένας σκληροπυρηνικός ηγέτης της αντιπολίτευσης που συνελήφθη με την κατηγορία ότι υποκίνησε τη βία, είπε ότι η αναφορά του Μαδούρο για έναρξη συνομιλιών συνιστά μία υποκριτική τακτική που έχει ως στόχο να περιορίσει τις διαδηλώσεις ενώ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που κρύβονται από πίσω τους.