Ουκρανία: Ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις εντός της Κριμαίας

Παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας καταγγέλλει η Ουκρανία
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 20:19
UPD:01/03/2014 13:35
REUTERS/BAZ RATNER
A- A A+

Στην παραδοχή ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.

Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει ότι 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press είχαν επιβεβαιώσει ότι κονβόι εννέα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού κινούνταν σε δρόμο ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Σεβαστούπολης με την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.

Η Κριμαία αποτελεί αυτόνομη δημοκρατία, ωστόσο αποτελεί κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο εναέριος χώρος επάνω και γύρω από τη Συμφερόπολη ήταν κλειστός το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ένοπλοι φέρονται να έχουν καταλάβει τον αεροδιάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης, στο Μπέλμπεκ.

Το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι με στολές παραλλαγής, χωρίς εθνικά διακριτικά, είχαν καταλάβει τα δύο βασικά αεροδρόμια της Κριμαίας και περιπολούσαν σε αυτά με πλήρη εξάρτυση και αυτόματα όπλα.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατέστησε υπεύθυνη για τις συγκεκριμένες κινήσεις τη Ρωσία, ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο εάν επρόκειτο για εθνικά Ρώσους και φιλορώσους πολίτες της Κριμαίας ή για ρώσους στρατιώτες.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι σκοπεύει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας,  ενώ ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας».

Ρωσική εισβολή στην Κριμαία καταγγέλλει ο ασκών χρέη προέδρου

Για ένοπλη εισβολή κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής τη Ρωσία ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Να σταματήσεις τις προκλήσεις ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

EURONEWS
«Σθεναρά και ανυποχώρητα»

Η Ρωσία δήλωσε πάντως ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων «όπου και αν βρίσκονται», υπονοώντας ωστόσο κυρίως εκείνους οι οποίοι διαβιούν στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία, όπου και αποτελούν την πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσε σε γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα για την Ουκρανία και είχε συνομιλίες με ηγέτες χωρών της Δύσης, τονίζοντάς τους «τη σημασία του να μην επιτραπεί μια νέα κλιμάκωση της βίας» στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην Κριμαία έφτασε το μεσημέρι και ο ακροδεξιός ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλάντιμιρ Ζιρινόφκσι, ο οποίος σημείωσε ότι η Κριμαία «ανήκε πάντα στη Ρωσία», ότι νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας είναι μόνο ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πως εάν η Κριμαία επιθυμεί μεγαλύτερη αυτονομία, θα πρέπει να την έχει.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την εξελισσόμενη κρίση στην Κριμαία, ενώ ζήτησε την προστασία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα ήταν «μεγάλο σφάλμα».

Οι αρχές της Ελβετίας και της Αυστρίας «πάγωσαν» τους λογαριασμούς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συγγενών και συνεργατών του, αρχίζοντας έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.

Ρώσοι βουλευτές, από την πλευρά τους, προτείνουν στο ρωσικό κοινοβούλιο νόμους με τους οποίους διευκολύνεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία νέων επαρχιών, γεγονός που θεωρείται «μήνυμα» για την τύχη ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας με υψηλά ποσοστά ρωσόφωνων πολιτών.

Η Ρωσία απλουστεύει μάλιστα άμεσα τις διαδικασίες για τους ουκρανούς αστυνομικούς οι οποίοι θέλουν να λάβουν ρωσική υπηκοότητα και να ενταχθούν στις ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις.

Η κίνηση θεωρείται «φωτογραφική» για τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας Μπερκούτ, οι οποίοι διώκονται για δολοφονίες διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθονταν στο φιλορωσικό καθεστώς Γιανουκόβιτς.

Υπό το φόβο υπερπληθωριστικών τάσεων, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας έθεσε ύψιστο όριο ημερήσιων αναλήψεων από τις τράπεζες στα 15.000 χρίβνια (1.000 ευρώ).

REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να μάχεται για την Ουκρανία» σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία.

«Πραξικόπημα συμμοριών»

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, από την πλευρά του, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να μάχεται για την Ουκρανία», μία εβδομάδα μετά την αποχώρησή του από το Κίεβο, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία.

Αρνήθηκε μάλιστα ότι «ανατράπηξε», σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε να φύγει από την Ουκρανία καθώς απειλούνταν η ζωή του ίδιου και των οικείων του.

«Έχω σκοπό να συνεχίσω να μάχομαι για το μέλλον της Ουκρανίας, ενάντια στον τρόμο και το φόβο», δήλωσε ο κ. Γιανουκόβιτς.

«Δεν μπορώ να βρω λόγια για να χαρακτηρίσω τις νέες αρχές. Πρόκειται για ανθρώπους που ενισχύουν και χρησιμοποιούν τη βία – το σημερινό ουκρανικό κοινοβούλιο είναι απονομιμοποιημένο», τόνισε.

«Υπάρχει ανομία, έλλειψη αρχών και τρόμος. Οι αποφάσεις στο κοινοβούλιο ελήφθησαν υπό καθεστώς απειλών και εξαναγκασμού», πρόσθεσε ο ανατραπείς ουκρανός πρόεδρος.

Ζήτησε παράλληλα συγγνώμη από το λαό της Ουκρανίας επειδή «δεν επέδειξε την απαραίτητη δύναμη για να διατηρήσει τη σταθερότητα», ενώ περιέγραψε τους «σφετεριστές» της εξουσίας στο Κίεβο ως «νέους και νεοφασίστες».

Επέμεινε μάλιστα ότι δεν «διέφυγε», αλλά ότι το αυτοκίνητό του δέχτηκε πυρά κοντά στο Κίεβο, ενώ κινούνταν προς την πόλη του Χάρκοβο.

Δήλωσε τέλος ότι έφτασε στη Ρωσία «χάρη σε έναν πατριωτικά σκεπτόμενο αξιωματικό» και ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία όταν θα υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.

Απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να λάβει μέρος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες.

Η ουκρανική γενική εισαγγελία, πάντως, έχει τονίσει ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του κ. Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται διεθνώς για «μαζικές δολοφονίες» διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθονταν στο καθεστώς του.

REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI
Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το ΣΑ του ΟΗΕ

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, έγινε γνωστό πως απόψε, στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικό αίτημα υπέβαλε η Λιθουανία, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ θα ενημερωθούν για την κατάσταση από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Δεν είναι βέβαιο ότι το ΣΑ θα εκδώσει κάποια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν, που βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες στο Κίεβο, σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα του Μπαν ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι εντάσεις και να υπάρξει διάλογος. 

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Κριμαία, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι «δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο», όμως τόνισε ότι «ο ΟΗΕ προφανώς ανησυχεί, παρακολουθεί την κατάσταση και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή