Θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 20:35
UPD:28/02/2014 09:19
FOSPHOTOS /Menelaos Myrillas

 Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της κίνησης των 58 με σκοπό την λήψη αποφάσεων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

A- A A+

Κόσμος πάει κι έρχεται μεταξύ των ομάδων, κινήσεων και κομμάτων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, προκαλώντας νευρικότητα στο πολιτικό σύστημα της χωράς, τρεις μήνες πριν τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου.

Το εγχείρημα της ελληνικής «Ελιάς» ναυάγησε πριν ακόμη δοκιμαστεί στην κάλπη, με τελευταίο επεισόδιο την αποχώρηση από την «Κίνηση των 58» του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ενός από εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης, Νίκου Χριστοδουλάκη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, αν και δεν θα ενταχθεί οργανικά στη ΔΗΜΑΡ, αφήνει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την Αγίου Κωνσταντίνου στην προσπάθειά της να καταστεί εκείνη ο βασικός πυλώνας του χώρου έναντι του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με στέλεχος της «Κίνησης των 58», το εγχείρημα της Ελιάς ναυάγησε από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει κάτω από τη στέγη του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Από εκεί και μετά, προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες και αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας οδήγησαν στο σημερινό σημείο.

Μια ομάδα στελεχών των «58», υπό τον Ν. Μπίστη και περιφερειακά στελέχη της κίνησης θα συνεχίσουν το εγχείρημα της «Ελιάς», μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, που, αφού δεν τα βρήκε με τον Φώτη Κουβέλη, ξαναγύρισε στο ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα δεν θα είναι καλό στη σημερινή συνάντηση του χώρου, ενώ οι εξελίξεις στους «58» άνοιξαν το δρόμο να μπουν στη λίστα για τις ευρωεκλογές πρωτοκλασάτα ονόματα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Άντζελα Γκερέκου και ο Νίκος Μπίστης θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματα της Φώφης Γεννηματά και του Παύλου Γερουλάνου, ωστόσο και οι δύο είναι αμφίβολο αν επιθυμούν να εκτεθούν στην κάλπη.

Η πλευρά Βενιζέλου επιθυμεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση των στελεχών του κόμματος προκειμένου να αποφύγει ένα αποτέλεσμα που θα τη φέρει σε δυσχερή θέση την επομένη της κάλπης. 

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το άτυπο συντονιστικό, στο οποίο συμμετέχουν οι Κινήσεις της Κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής της συνδιάσκεψης στις 8 και 9 Μαρτίου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή  σύσκεψη των «58» προκειμένου να ξεκαθαριστεί η στάση της Πρωτοβουλίας έναντι της «Ελιάς».

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς από την Τετάρτη συζητείται εντόνως και η είδηση δημιουργίας πολιτικής κίνησης από τον γνωστό δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκπροσώπου Τύπου, Πάνου Σκουρλέτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Δημήτρη Παπαδημούλη, σχολίασε αρνητικά την κίνηση, ενώ το ίδιο έπραξαν ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος.        

Τη μοναδική θετική γνώμη εξέφρασε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος προέβλεψε ότι με επικοινωνιακούς όρους το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη θα έχει καλύτερη τύχη από την πρωτοβουλία των «58».  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή