Θολό τοπίο για την κυβέρνηση

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 09:34
UPD:09:58
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή εξέλιξη στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους «58».

A- A A+

Εξαιρετικά κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι το χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, στο οποίο αναμένεται να κριθούν μια σειρά από μείζονος σημασίας θέματα από τα οποία θα εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή εξέλιξη στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους «58». Άλλωστε η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για τη Χαριλάου Τρικούπη γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα και τη συγκυβέρνηση.

Στο επιτελείο Σαμαρά, όσο κι αν αυτό ακουγόταν περίεργο μέχρι χθες, ήλπιζαν ότι η ανασύσταση της κεντροαριστεράς, μέσω της Ελιάς, θα δημιουργούσε έναν σταθερό πόλο στην πολιτική κλίμακα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος πέρα από αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος θα αποτελούσε και ανάχωμα στη φυγή ψηφοφόρων του χώρου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θολό παραμένει το τοπίο για την κυβέρνηση και στα αυτοδιοικητικά. Μετά τα «αντάρτικα» σε Δήμο Αθηνών και περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Αττικής εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τη Συγγρού. Αν και η απόφαση για στήριξη του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η σφοδρή αντίδραση του Γιάννη Μιχελάκη προβληματίζει πολλούς εντός της Ν.Δ.. Ο κ. Μιχελάκης δεν είναι ένας τυχαίος υπουργός, λέει κυβερνητικός βουλευτής. «Είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός». Υπ'  αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει, «θα είναι τουλάχιστον οξύμωρο ο υπουργός Εσωτερικών να χαρακτηρίζει ως την ''χειρότερη επιλογή'' τον κ. Σγουρό και το Μαξίμου να καταλήγει στην υποψηφιότητά του».

Στο μέτωπο με την τρόικα ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 10 Μαρτίου προκειμένου να εκταμιευθεί η πολυπόθητη δόση. Η στάση της τρόικας μπορεί να μην προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αφού και στο παρελθόν έχουν έρθει με άγριες διαθέσεις, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις για το γεγονός ότι προ της έλευσης των εκπροσώπων της τριμερούς πολλά στελέχη της κυβέρνησης είχαν σπεύσει με δηλώσεις τους να θεωρήσουν δεδομένη, μέχρι και εύκολη τη συμφωνία με τους δανειστές μας.

Το μόνο σίγουρο, λέει στέλεχος της κυβέρνησης με γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι ότι η τρόικα δεν αρνείται τίποτε, αλλά κατά την πάγια τακτική της βάζει στο τραπέζι τα ισοδύναμα προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους σε Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή