Black: Smartphone που αυτοκαταστρέφεται από την Boeing

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 10:14
UPD:10:14
Boeing

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω των αρχείων της FCC, το τηλέφωνο της διάσημης εταιρείας του χώρου της αεροναυπηγικής βιομηχανίας φαίνεται να υποστηρίζει δύο κάρτες SIM και να συνεργάζεται με δίκτυα GSM, WCDMA και LTE.

A- A A+

Ως ιδέα, παραπέμπει κατευθείαν σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ: το μυστηριώδες «Black» της, όχι και τόσο γνωστής για τα επιτεύγματά της στον χώρο των smartphones, Boeing, είναι ένα κινητό με Android το οποίο απευθύνεται σε εργαζομένους σε κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες που συνεργάζονται με αυτές ως contractors, και έχει τη δυνατότητα να αυτοκαταστρέφεται σε περίπτωση που «αντιληφθεί» απόπειρα παραβίασής του.

Σε επιστολή του προς την αμερικανική FCC (Federal Communications Commission) τη Δευτέρα, o Μπρους Όλκοτ, σύμβουλος της Boeing, κάνει λόγο για μία συσκευή που αναπτύσσεται για λογαριασμό, πέραν κυβερνητικών υπηρεσιών, και εταιρειών που εργάζονται με φορείς «οι οποίοι σχετίζονται με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια», με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι επικοινωνίες των εργαζομένων τους θα είναι ασφαλείς.

«Η συσκευή θα προωθηθεί έτσι ώστε τεχνικές και επιχειρησιακές πληροφορίες σχετικά με αυτήν δεν θα γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό» σημειώνεται σχετικά.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω των αρχείων της FCC, το τηλέφωνο της διάσημης εταιρείας του χώρου της αεροναυπηγικής βιομηχανίας φαίνεται να υποστηρίζει δύο κάρτες SIM και να συνεργάζεται με δίκτυα GSM, WCDMA και LTE. Επίσης, διαθέτει δυνατότητες Bluetooth και WiFi, ενώ φέρει και HDMI port.

Όσον αφορά στις δυνατότητες αυτοκαταστροφής του, ο Όλκοτ στην επιστολή του αναφέρει ότι «κάθε προσπάθεια παραβίασης του καλύμματος της συσκευής θα ενεργοποιούσε λειτουργίες που θα διέγραφαν τα δεδομένα και το λογισμικό που περιέχεται σε αυτήν, καθιστώντας την μη λειτουργική».

Επίσης, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν στο κινητό τμήματα που χρειάζονται service, καθ κάθε προσπάθεια για service ή αντικατάστασή τους θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της συσκευής.

Ο χώρος των «ασφαλών» τηλεφώνων παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εταιρείες, τόσο αυτές που έχουν να κάνουν με «εξειδικευμένους» χρήστες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο και με το ευρύ κοινό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Blackphone, το οποίο λανσαρίστηκε επίσημα κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει ασφάλεια επικοινωνιών στον χρήστη του.

Γενικότερα, οι αποκαλύψεις που έγιναν σχετικά με την έκταση των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από την NSA, στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν, έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον όσον αφορά σε ασφαλείς υπηρεσίες και μέσα επικοινωνίας, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο.

Προτεινόμενα για εσάς