Κύπρος: Αποχωρεί από την κυβέρνηση το ΔΗΚΟ

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 06:46
UPD:07:44
diko.org.cy
A- A A+

Την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση.

Yπέρ της αποχώρησης τάχθηκαν 97 μέλη (54,5%) και υπέρ της παραμονής 81 μέλη (45,5%).

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αντιπαρατάχθηκαν οι απόψεις περί εξόδου ή παραμονής στην κυβέρνηση που χώριζαν ακόμα και την ηγετική πυραμίδα του Δημοκρατικού Κόμματος. Τελικά, ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας, Μαρίνος Μουσιούτας, και τα στελέχη που είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης πέρασαν από το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κόμματος τη θέση τους, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές και ο τέως πρόεδρος του κόμματος, δεν κατάφεραν να πείσουν για παραμονή στο υπουργικό, υπό αυστηρούς όρους προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το ΔΗΚΟ διαφωνεί με το κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, με το οποίο, όπως υποστηρίζει, παραβιάζεται η συμφωνία του κύπριου προέδρου με το κόμμα.

Στην εισήγησή του το Εκτελεστικό Γραφείο σημείωνε ότι «οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν από λανθασμένη βάση, η οποία θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια πολύ κακή λύση του κυπριακού».

Το Προεδρικό θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στην αναπλήρωση τεσσάρων υπουργών (Άμυνας, Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας) και των προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών, που προέρχονταν από το ΔΗΚΟ.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη, καθώς δεν είναι βέβαιο πως θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν το ΔΗΚΟ ταχθεί υπέρ, το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφιστεί, πράγμα που θα έχει συνέπειες στην εκταμίευση της τρίτης δόσης οικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή