Ο «δάκος» που τρώει την ελληνική «Ελιά»

Οι «58», το ΠΑΣΟΚ και η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 17:17
UPD:19:35
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Συνάντηση της άτυπης οργανωτικής επιτροπής που αποτελείται από αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ, των «58», της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», της «Δυναμικής Ελλάδας», της «Πρωτοβουλίας Β», «Πολιτείας 2012», «Μπροστά» και των «Νέων Μεταρρυθμιστών» στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας.

A- A A+

Με εμφανώς ψαλιδισμένες τις προσδοκίες για την μετεκλογική πορεία του εγχειρήματος ανασύστασης της κεντροαριστεράς, τουλάχιστον υπό τη σημαία της «Ελιάς» όταν αυτή προκύψει, εμφανίζονται πλέον οι εκπρόσωποι της «κίνησης των 58» και του ΠΑΣΟΚ.

Οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν μετά την εναρκτήρια εκδήλωση στο Ακροπόλ, με  εντυπωσιακή ομολογουμένως συμμετοχή του κόσμου, κάνουν τα στελέχη του χώρου απαισιόδοξους για τη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο για τις επερχόμενες εκλογές γνωστών ονομάτων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως η κ. Άντζελα Γκερέκου ή ακόμη και το ενδεχόμενο συμμετοχής της κ. Φώφης Γεννηματά θεωρήθηκε από τα στελέχη της Κίνησης αιτία πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το απόγευμα της Δευτέρας έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι αν επιμείνει τόσο στα γνωστά ονόματα όσο και στην αναγραφή του σήματος του κόμματος δίπλα στο όνομα δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο προερχόμενο από τους «58» στο υπό κατάρτιση ευρωψηφοδέλτιο.

Από την πλευρά τους στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι θα τεθεί τελικά το ασυμβίβαστο για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας προφανώς με αυτό τον τρόπο το δρόμο στη Φώφη Γεννηματά.

Αυτή την ώρα πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των «58» συσκέπτονται σε χώρο του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Είτε δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει τις επώνυμες υποψηφιότητες, είτε το εγχείρημα της Ελιάς να διαλυθεί πριν ακόμη δοκιμαστεί στις κάλπες.

Το σίγουρο είναι ότι αφενός η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και αφετέρου η αμοιβαία καχυποψία μερίδας της «κΚίνησης των 58» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ δύσκολο πλέον να ξεπεραστούν.

Αν μάλιστα το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό -ο πήχης μπαίνει στην εκλογή τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτών- τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους.

Στελέχη της «Κίνησης των 58» είναι δυσαρεστημένα  για τις αποφάσεις Σαμαρά-Βενιζέλου για εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό αντί για λίστα και για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της υποψηφιότητας για την Ευρωβουλή.

Και οι δύο αποφάσεις, λένε, πάρθηκαν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και «κόβουν» το δρόμο σε στελέχη που βρίσκονταν εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής και συνεπώς υστερούν έναντι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Το τοπίο για την ελληνική Ελιά περιπλέκει και η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αργά αλλά σταθερά και πάντα με όχημα το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου πυκνώνει τις δημόσιες παρεμβάσεις μέσω συνεργατών του προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του έργου του και κυρίως προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της, όπως πιστεύει ο ίδιος, προσπάθειας ενοχοποίησής του από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους για όλη την πορεία της χώρας μέχρι σήμερα.                                

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή