Ερντογάν: Μονταρισμένη και ψεύτικη η συνομιλία με τον γιο μου

«Βρώμικη συνωμοσία»
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 13:14
UPD:15:24
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε κατασκευασμένο και «εντελώς ψεύτικο» το τηλεφώνημα στο οποίο φέρεται να συνομιλεί με τον γιο του για το πώς θα κρύψουν μεγάλες ποσότητες χρημάτων της οικογένειας και το οποίο διοχετεύτηκε στο Διαδίκτυο.

Το γραφείο του κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «βρώμικη συνωμοσία» με αφορμή το φερόμενο ως υποκλαπέν τηλεφώνημα, το οποίο κάνει ήδη το γύρο των κοινωνικών δικτύων.

Σε αυτό, ο τούρκος πρωθυπουργός ζητεί από τον γιο του Μπιλάλ να μετακινήσει εκατομμύρια ευρώ από μία κατοικία.

Η κεντροαριστερή και ακροδεξιά αντιπολίτευση καλεί ήδη τον κ. Ερντογάν να παραιτηθεί.

Η συνομιλία, η γνησιότητα της οποίας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, φέρεται να έγινε τον Δεκέμβριο, όταν πολλοί εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού της Τουρκίας είχαν συλληφθεί με κατηγορίες περί διαφθοράς.

Ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρώην σύμμαχό του, ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και τον κίνημα του τελευταίου με τον τίτλο Χιζμέτ ότι βρίσκονται πίσω από την έρευνα και έχουν συστήσει ένα «παράλληλο κράτος» μέσα στην Τουρκία.

Ο κ. Γκιουλέν διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες, γίνεται λόγος για μείωση των πόρων ως το «μηδέν» με διαμοιρασμό τους ανάμεσα σε διάφορους επιχειρηματίες.

Μια δεύτερη φωνή κάνει λόγο για 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν «απομείνει».

EURONEWSGREEK

Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού χαρακτηρίζει την δημοσιοποίηση της συνομιλίας σαν μέρος συντονισμένης προσπάθειας ανατροπής του κ. Ερντογάν.

 «Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή τη συνωμοσία με στόχο τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα κριθούν υπόλογοι, σύμφωνα με το νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναφέρθηκε και στην στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη, ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά».

Παραίτηση Ερντογάν ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, θέτει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως η αποκάλυψη της συνομιλίας «δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι ο αρχιληστής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ίδιου κόμματος Χαλούκ Κοτς είπε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον τη νομιμότητα».

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί υπογράμμισε πως αν η συνομιλία είναι προϊόν μοντάζ, ο πρωθυπουργός πρέπει να το αποδείξει και τόνισε ότι «αν η συνομιλία είναι αληθινή, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του».

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς τόνισε πως «η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή και δεν μπορούν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μοντάζ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή