Νιγηρία: Μακελειό ισλαμιστών σε οικοτροφείο με θύματα 29 μαθητές

Πολλοί κάηκαν ζωντανοί
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 12:25
UPD:15:15
REUTERS/STRINGER

Στιγμιότυπο από κατεστραμμένα σπίτια μετά από επίθεση της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στην περιοχή Μπάμα.

A- A A+

Ένοπλα μέλη της ισλαμιστικής νιγηριανής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στη διάρκεια της νύχτας σε οικοτροφείο στην πολιτεία Γιόμπε, κοντά στην πρωτεύουσα Νταματούρου στα βορειοδυτικά της χώρας και σκότωσαν τουλάχιστον 29 μαθητές, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν από ασφυξία μετά την πυρπόληση του σχολείου τους από τους αντάρτες, ανακοίνωσε την Τρίτη η αστυνομία και ο στρατός.

«Ορισμένοι από τους μαθητές απανθρακώθηκαν», δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Σανούσι Ρουφάι.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στο Ομοσπονδιακό Κυβερνητικό Κολλέγιο Buni Yadi, γυμνάσιο στην Γιόμπε.

Όλα τα θύματα ήταν μαθητές κι όπως είπε ο κ. Ρουφάι οι ένοπλοι δεν επιτέθηκαν στις μαθήτριες.

Οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι επιδιώκουν την ίδρυση ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία, θεωρούνται η σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας της Αφρικής.

Το τελευταίο διάστημα κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους με στόχο αμάχους.

Η Μπόκο Χαράμ, («Η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή» στη διάλεκτο Χάουσα), έχει πολλές φορές επιτεθεί σε σχολεία.

Από μια τέτοια επίθεση τον Ιούνιο στο χωριό Μαμούντο σκοτώθηκαν 22 μαθητές.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, σε μία εκ των οποίων ένοπλοι εισέβαλαν σε χωριό και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως τους κατοίκους του που έτρεχαν για να σωθούν.

Η αδυναμία του στρατού να προστατεύσει τους αμάχους προκαλεί οργή στους κατοίκους της βορειοανατολικής Νιγηρίας, μίας περιοχής που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την ένοπλη δράση τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Τον περασμένο Μάιο, ο νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διέταξε επίθεση εναντίον των ανταρτών, η οποία ωστόσο απέτυχε να τους αναχαιτίσει και προκάλεσε αντίποινα με στόχο αμάχους.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Γιόμπε Λάζαρους Έλι επιβεβαίωσε την σημερινή επίθεση και τόνισε: «Οι άνδρες μας βρίσκονται επί τόπου αναζητώντας τους δράστες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή