Γαλλία: Ποινές για εργοστάσια που κλείνουν ενώ είναι βιώσιμα

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 22:21
UPD:22:23
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Η γαλλική εθνοσυνέλευση υιοθετεί νόμο που υποχρεώνει υποχρεώνει τον επικεφαλής οποιασδήποτε επιχείρησης με πάνω από 1.000 εργαζομένους που θέλει να κλείσει μια βιομηχανική μονάδα, να αναζητήσει για τουλάχιστον τρεις μήνες έναν δυνητικό αγοραστή της.

A- A A+

Η γαλλική εθνοσυνέλευση υιοθέτηση την  Δευτέρα νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις που κλείνουν εργοστάσια, εάν δεν αναζητούν προηγουμένως δυνητικούς αγοραστές τους.

Πρόκειται για τον «Νόμο Φλοράνζ» ο οποίος πήρε το όνομά του από ένα χαλυβουργείο της ArcelorMittal σε μια πόλη της βόρειας Γαλλίας.

Ο νόμος υποχρεώνει τον επικεφαλής οποιασδήποτε επιχείρησης με πάνω από 1.000 εργαζομένους που θέλει να κλείσει μια βιομηχανική μονάδα να αναζητήσει για τουλάχιστον τρεις μήνες έναν δυνητικό αγοραστή της.

Εάν δεν το πράττει, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 28.000 ευρώ ανά απολεσθείσα θέση εργασίας μέχρις του 2% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Το εργοστάσιο της Φλοράνζ έχει στην πραγματικότητα κλείσει, ο νόμος αυτός όμως εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Ολάντ στους εργαζόμενους σε αυτό το 2012.

Οι ενώσεις των εργοδοτών διατείνονται ότι ο νόμος αυτός αντιφάσκει με τη διαβεβαίωση του Ολάντ ότι θα υιοθετούσε μια πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο και τα συνδικάτα αντιδρούν καθώς καταγγέλλουν ότι τα άρθρα του νόμου δεν είναι επαρκή για να προστατεύσουν τους Γάλλους εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή