Ένας χρόνος λειτουργίας για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 16:36
UPD:19:19
A- A A+

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας και γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια με ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια στην Τεχνόπολη.

Τριάντα χρόνια μετά το κλείσιμό του, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ο χώρος που στεγάζει την Τεχνόπολη, συνδυάζοντας την παλιά με τη σύγχρονη χρήση του ως χώρος πολιτισμού, μετατράπηκε σε Μουσείο, ενώ ήδη, από το 2011,  περισσότεροι  από 15.000 μεμονωμένοι επισκέπτες και περισσότεροι  από 20.000 μαθητές έχουν ξεναγηθεί στο Μουσείο.

Πάνω από 190 ημέρες δράσεων, 145 ημέρες ξεναγήσεων, 45 ημέρες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή 300 σχολείων, 7000 μαθητών, 1000 εκπαιδευτικών είναι ο απολογισμός του 2013, του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Μουσείου.

Το καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ελλάδα

Αεριοφυλάκιο του εργοστασίου

Το τεχνολογικό θαύμα μιας άλλης εποχής ζωντανεύει στο καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών του εγκαταστάσεων και - σχεδόν ακέραιο - ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

NIKOLAS KOMINIS

Σωλήνες στους παλαιούς φούρνους

Μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, που αναδεικνύουν τη βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία, την επιχειρηματικότητα τη εποχής, τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παλαιές και νέες μορφές ενέργειας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα - έως σήμερα «ξεχασμένο» - κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Κάνοντας μία περιήγηση με συγκεκριμένες στάσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και να παρακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.

Ένα από τα λίγα στην Ευρώπη

Εργάτες στους φούρνους

Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857, για να φωτίσει τους δρόμους της Αθήνας με φωταέριο και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας. Την εποχή αυτή, τα επιτεύγματα της βιομηχανικής επανάστασης είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος και η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε, καθώς η νέα για την εποχή μορφή ενέργειας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών τους αναγκών. Το 1938, το εργοστάσιο έγινε δημοτική επιχείρηση και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για 130 σχεδόν χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά.

Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857, για να φωτίσει τους δρόμους της Αθήνας με φωταέριο και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας.  

Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Από το 1999, ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» δήμου Αθηναίων και αποκτά πλέον διπλή λειτουργία, ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς