Διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ για την Μέρκελ και τους υπουργούς της

Προσπάθεια για ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία για το μεσανατολικό
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 15:22
UPD:15:25
REUTERS/THOMAS PETER

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι η πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά τους εποικισμούς (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησής της αναμένονται στο Ισραήλ εντός της Δευτέρας για διήμερη επίσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή της στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Η κ. Μέρκελ τυγχάνει σεβασμού στο Ισραήλ και αναμένεται να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το γεγονός για να δώσει ώθηση στις σχετικές προσπάθειες υπό την αιγίδα της διπλωματίας των ΗΠΑ, με στόχο να συναφθεί συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους έως τον Απρίλιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι η πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά τους εποικισμούς.

Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα-κλειδιά τα οποία απειλούν να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται εδώ και έξι μήνες.

Η επίσκεψη σημειώνεται εν μέσω των εντεινόμενων εκκλήσεων στην Ευρώπη να κηρυχθεί μποϊκοτάζ σε βάρος του εβραϊκού κράτους λόγω της συνεχιζόμενης εποικιστικής του δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

Διατυπώνονται ανησυχίες στο Ισραήλ περί του ότι εάν καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να πάρει μέτρα σε αντίποινα εναντίον της χώρας.

EURONEWSGREEK

Το Ισραήλ και η Γερμανία πρόκειται να κάνουν το πέμπτο κοινό ετήσιο υπουργικό τους συμβούλιο - το πιο εκτεταμένο που έχει γίνει ποτέ - την Τρίτη, όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η σύνοδος θα συμπεριλάβει την υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και μία που προβλέπει την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε ισραηλινούς ταξιδιώτες, σε χώρες οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Πριν από την αποχώρησή της η κ. Μέρκελ αναμένεται να λάβει την ανώτατη τιμητική πολιτική διάκριση του εβραϊκού κράτους από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, για την «απαρασάλευτη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και τον αγώνα της εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».

Στο Ισραήλ θα μεταβούν όλοι - πλην δύο - οι γερμανοί υπουργοί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή