Ένταση προκλήθηκε στην Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην οποία αναφέρθηκε στο θέμα της κατανομής του νερού σε Εβραίους και Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από πολλούς ισραηλινούς βουλευτές.
Ο Σουλτς, που μίλησε στην Κνεσέτ στη μητρική του γλώσσα, τα γερμανικά, προκάλεσε την αποχώρηση αρκετών ακροδεξιών βουλευτών όταν αναφέρθηκε σε ανεπιβεβαίωτες, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστίνιους μεγάλο μέρος του νερού στη Δυτική Όχθη.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ρώτησε τους ισραηλινούς βουλευτές αν είναι αλήθεια ότι οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 17 λίτρα νερού την ημέρα κατ’ άτομο, ενώ οι Ισραηλινοί που ζουν στη Δυτική Όχθη περίπου 70 λίτρα. Ο ίδιος είπε ότι την καταγγελία αυτή του την έκανε «ένας νεαρός Παλαιστίνιος».
«Δεν έχω ελέγξει τα στοιχεία», σημείωσε ο Σουλτς. «Σας ρωτώ αν αυτό ισχύει».
Οι βουλευτές του κόμματος της Εβραϊκής Εστίας, που τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, βγήκαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου και φώναξαν «ντροπή σου» στον Σουλτς.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα επεσήμανε: «Οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν στην Κνεσέτ είναι πολύ σοβαροί. Το Εβραϊκό Κόμμα απαιτεί μια συγγνώμη από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, που ξεστόμισε δύο ψέματα στη διάρκεια της ομιλίας του, τα οποία του είπαν Παλαιστίνιοι».
«Το να μένει κανείς σιωπηλός απέναντι στα ψέματα και την προπαγάνδα είναι εξίσου σοβαρό με το να προσδίδει νομιμότητα στις αντιισραηλινές δραστηριότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Λίγα λεπτά αργότερα στην αίθουσα μπήκε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ισραήλ και τα δεδομένα που έχει λάβει από την Παλαιστινιακή Αρχή, η διαφορά στην κατανομή του νερού στην οποία αναφέρθηκε ο Σουλτς δεν είναι σωστή και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρότερη — χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
«Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ειλικρινά “δεν το έχω ελέγξει”, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να επαναλάβει (αριθμούς) και να εκτοξεύσει κατηγορίες», υπογράμμισε.
Αυτή η συμπεριφορά, συνέχισε, αντανακλά τη γενικότερη τάση να «αμαυρώνεται η εικόνα του Ισραήλ» για τις πολιτικές του, χωρίς να ελέγχονται πρώτα τα στοιχεία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο