Κερασία Σαμαρά: «…η ανθρώπινη φύση είναι σαν το νερό…»

Στο Σύγχρονο Θέατρο / Εταιρεία Θεάτρου
Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014 10:40
A- A A+

Παλεύοντας με τους προσωπικούς της δαίμονες, όπως και όλοι οι ήρωες του έργου, η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά προσπαθεί να δραπετεύσει από τη δική της φρικτή πραγματικότητα, και μας μιλά για την παράσταση «Δαιμονισμένοι».

Στηριγμένο στη διασκευή για το θέατρο του Αλμπέρ Καμύ, το πολιτικό έργο του Φιοντόρ Μ. Ντοστογιέφσκι, παρουσιάζεται σε μία νέα - ταιριαστή στο σήμερα - ανάγνωση, στο Σύγχρονο Θέατρο / Εταιρεία Θεάτρου. Δώδεκα άνθρωποι παλεύουν για την εξουσία, αλλά και τη σωτηρία του μυαλού τους. Όταν τα αισθήματα χαθούν και η απελπισία επικρατήσει, τα όπλα θα δώσουν τη λύση. Ανάμεσά τους και η Κερασία Σαμαρά, ευλογημένη και καταραμένη ταυτόχρονα, μιλά για το έργο και το καθρέφτισμά του στο σήμερα.

Ποια θέματα πραγματεύεται το έργο;

Πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα του συγγραφέα να ανιχνεύσει, όπως το συνηθίζει, τα πιο μύχια βάθη της ανθρώπινης ψυχής, γι’ αυτό και οι χαρακτήρες του έργου είναι φλεγόμενες ψυχές, ταραγμένες και καταραμένες κατά κάποιον τρόπο. Θίγεται, επίσης, και το θέμα της ελευθερίας. “Είμαστε πράγματι ελεύθεροι, αλλά για να κάνουμε τι;” αναρωτιέται, καθώς κοχλάζει ο πόθος της επανάστασης και οι ένθερμοι υποστηρικτές της εξοντώνουν ο ένας τον άλλον και αλληλοακυρώνονται, παραμένοντας σκλάβοι της εξουσίας, αλλά και των παθών τους.

Πού εστιάζει αυτή η νέα ανάγνωσή του;

Νομίζω ότι εστιάζει περισσότερο στη μελέτη της ανεξιχνίαστης ανθρώπινης σκέψης, στο ιερό μυστήριο που ονομάζεται άνθρωπος και στους σκοτεινούς δρόμους που βρίσκει η ανθρώπινη ύπαρξη, για να λυτρωθεί από τον πόνο και τον πόθο του ανέφικτου. 

Πώς ξετυλίγεται η ιστορία του;

Στο σπίτι της χήρας στρατηγίνας Βαρβάρα Σταυρόγκινα, συγκεντρώνεται ένας πυρήνας επανάστασης, με βασικά στελέχη τον φίλο της και τον γιο της, Νικολάι, γύρω από τον οποίο, ως πρόσωπο πάσχον, εκτυλίσσεται και η υπόλοιπη ιστορία, που περιλαμβάνει ήρωες εξίσου ενδιαφέροντες, με έντονο προσωπικό φιλοσοφικό στίγμα ο καθένας.

Με τι έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωές του;

Πρώτα από όλα, αντιμετωπίζουν ο καθένας τον προσωπικό του δαίμονα, το αδιέξοδο των ανεκπλήρωτων επιθυμιών τους και, κατόπιν, τη σύγκρουση με τις παράλληλες πραγματικότητες των άλλων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;

Η Μαρία Τιμοφέγιεβνα είναι μία γυναίκα με αναπηρία. Τη θεωρούν μισότρελη, γιατί δραπετεύει στη δική της πραγματικότητα, για να αντιμετωπίσει τη φριχτή καθημερινότητά της. Θύμα βίας εκ μέρους του αδερφού της - τη βασανίζει και την εκμεταλλεύεται -, είναι προικισμένη και καταραμένη με το χάρισμα της ενόρασης. Είναι ένα ξεχωριστό, κατά κάποιον τρόπο ιερό πρόσωπο. Την παντρεύεται κρυφά ο Νικολάι, για να εξιλεωθεί από μια βαριά ανομολόγητη αμαρτία του, που τον βασανίζει. Ο Ντοστογιέφσκι δείχνει να την αγαπά πάρα πολύ.

Αν και έρχεται από μια άλλη εποχή και μια άλλη χώρα, πόσο αντανακλά το έργο στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;

Πολύ. Βρίσκονται και οι ήρωες του έργου σε κρίση αξιών, αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό μεταίχμιο. Έχει καταρρεύσει κάθε ιδανικό, υπάρχει ανάγκη να καθοδηγηθεί ο λαός από κάποιον “πεφωτισμένο” ηγέτη και αυτή η ανάγκη γεννά τυράννους και ψευδαισθήσεις, όπως και σήμερα.

Τι μπορεί να μας διδάξει η δοκιμασία που περνάμε;

Την επιστροφή στην αξιοπρέπεια, την εκτίμηση του ταπεινού και αληθινού, την περιφρόνηση προς την εξουσία.

Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;

Ναι, βέβαια. Νομίζω πως η ανθρώπινη φύση είναι σαν το νερό: βρίσκει διεξόδους, γίνεται ρυάκι, γίνεται χείμαρρος, μεταμορφώνεται άλλοτε σε πάγο, άλλοτε σε ατμό, πάντα έτοιμη να υπάρξει ξανά. “Κε αφτό θα περάση”… όπως λέει και ο Μποστ.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου, δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ,
μουσική: Μίνως Μάτσας, βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, φωτογραφίες: Ιωάννα Τζετζούμη, παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου - Δημήτρης Οικονομίδης. Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κερασία Σαμαρά, Βίκυ Μαραγκάκη, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Σταύρος Καραγιάννης, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στάθης Μαντζώρος, Έφη Ρευματά, Κώστας Καστανάς.

Πληροφορίες
Σύγχρονο Θέατρο / Εταιρεία Θεάτρου: Ευμολπιδών 45 - Γκάζι (δίπλα στο Μετρό Κεραμεικού), τηλ.: 210 3464380. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη: 19.00, Παρασκευή: 20.30, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.30. Διάρκεια παράστασης: 160 λεπτά περίπου. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 20 ευρώ, άνεργοι – φοιτητές -  νεανικό έως 18 ετών - άνω των 65 ετών: 10 ευρώ. Πέμπτη και  Κυριακή: γενική είσοδος: 15 ευρώ, άνεργοι - φοιτητές -  νεανικό έως 18 ετών - άνω των 65 ετών: 10 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς