Στα χέρια του Πρωθυπουργού η πορεία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο πήχης των εκλογών για το κυβερνών κόμμα - Τι επιδιώκει ο Πρωθυπουργός
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 17:50
UPD:18:00
Eurokinissi/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους υποψηφίους της ΝΔ στους κεντρικούς δήμους και περιφέρειες της χώρας, μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζονται είτε με την απόφαση να μη δοθεί χρίσμα και να στηριχθεί μια υποψηφιότητα που θα είναι πρωτίστως ανεξάρτητη και με έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, είτε με άλλες παραμέτρους, οι οποίες, κατά το Μαξίμου, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σύντομα.   

Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός, λένε συνεργάτες του, «πήρε πάνω του την υπόθεση αναστροφής του κλίματος» στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, προσδοκώντας την αλλαγή του δυσμενούς κλίματος που σχετίζονταν είτε με τις επιπτώσεις της εξαετούς ύφεσης και λιτότητας είτε με τα «αντάρτικα» που εκδηλώθηκαν σε δήμους όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς και σε περιφέρειες όπως της κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Συγγρού λένε ότι η επικράτηση των νυν περιφερειαρχών ανά την επικράτεια (πέντε τον αριθμό) σε συνδυασμό με μια νίκη στους μεγάλους δήμους (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και Αθήνα) θα δώσει στην κυβέρνηση την ανάσα που χρειάζεται, ώστε σε συνδυασμό με έναν κυβερνητικό  ανασχηματισμό, να ξεκινήσει την πολύ σημαντική διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, την έξοδο στις αγορές και κατ΄ επέκταση την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

Το προσεχές διάστημα ο κ. Σαμαράς αναμένεται να καλέσει υπουργούς, υφυπουργούς και κορυφαία στελέχη της ΝΔ να βγουν από τα γραφεία τους, να πάρουν θέση και να στηρίξουν τους υποψηφίους σε όλη την επικράτεια.

«Η σημερινή κόπωση», λένε στο Μαξίμου, «ακόμη  και απροθυμία ορισμένων να μπουν στη μάχη, δεν θα γίνει αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό». Όπως τονίζουν, «χρειάζεται να γίνει απολύτως κατανοητός ο χαρακτήρας και η σπουδαιότητα αυτών των εκλογών».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή