Ανακωχή συμφώνησαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση, έπειτα από το θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος είχε καθαιρέσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Με ανακοίνωσή του ο Γιανουκόβιτς κήρυξε «εκεχειρία» και ανήγγειλε την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση.
Είχε προηγηθεί συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης.
«Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία με ανακοίνωσή της.
Η καθαίρεση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντικατέστησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, λίγες ώρες αφότου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι άρχισε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος στρατιωτικοί και στο πλαίσιο της οποίας οι αρχές θα έχουν έκτακτες και ευρείες εξουσίες.
Ο πρόεδρος διόρισε το ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον υποστράτηγο Βολοντίμιρ Ζαμάνα —ο οποίος παρέμεινε στο θώκο 2 χρόνια και 1 ημέρα.
Για την καθαίρεση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων δεν δόθηκε κάποια εξήγηση.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης και συγκεκριμένα στα τέλη του Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ο Γιανουκόβιτς ζήτησε τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωνε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».
Οι απειλές για κυρώσεις από την Ε.Ε.
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ουκρανίας. Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα.
Εντός της ημέρας αναμένεται στο Κίεβο η άφιξη των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση και στη συνέχεια θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας είχε δηλώσει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αξιωματούχων.
Ο Πιοτρ Σεραφίν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για το θέμα της Ουκρανίας με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών.
«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με όλους (τους ηγέτες) με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Τουσκ», είπε ο Σεραφίν.
Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για ευθύνες της «πολιτικής ηγεσίας» της χώρας, ενώ εξέφρασε και τηλεφωνικά στον κ. Γιανουκόβιτς τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τη χρήση βίας ενάντια σε διαδηλωτές από πλευράς ουκρανικών αρχών.
Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.
Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε το καθεστώς Γιανούκοβιτς να μην χρησιμοποιήσει το στρατό κατά των διαδηλωτών.
Απαγόρευση χορήγησης βίζας για 20 ουκρανούς αξιωματούχους
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσινγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το ιστορικό της βίας
GRAPHIC NEWS
Η ένταση φαινόταν αρχικώς να υποχωρεί τη Δευτέρα, με τους διαδηλωτές να παραδίδουν κατειλημμένα κυβερνητικά κτήρια και να λαμβάνουν αμνηστία για την περίοδο του αντικυβερνητικού κινήματος.
Την Τρίτη το πρωί, ωστόσο, βίαια επεισόδια ξέσπασαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, όταν η φιλορωσική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Κόμματος των Περιφερειών απέρριψε την περικοπή των προεδρικών εξουσιών μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης και ζήτησε περισσότερο χρόνο για συζήτηση των προτάσεων.
Δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο πώς ακριβώς άρχισαν οι νέες συγκρούσεις της Τρίτης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν κυβερνητικούς προβοκάτορες, γνωστούς ως «titushki», για χρήση βίας ώστε να δοθεί το πρόσχημα για την επέμβαση της αστυνομίας.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για εμπλοκή ανδρών της ακροδεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας».
Από την πλευρά των διαδηλωτών εκτοξεύονταν πέτρες, βεγγαλικά και βόμβες μολότοφ, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και βομβίδων κρότου – λάμψης.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση πραγματικών πυρών.
26 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες
Η βία υποχώρησε την Τετάρτη, ωστόσο οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονταν και διαδηλωτές κατέλαβαν το κεντρικό κτήριο των ταχυδρομείων.
Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με τους μισούς και πλέον να είναι αστυνομικοί.
Γιατροί κατήγγειλαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η αστυνομία εισβάλλει σε νοσοκομεία και θέλει να συλλάβει τραυματισμένους αντικαθεστωτικούς.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών και από τις δύο πλευρές είναι 26, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός θα διευρυνθεί.
Οι 10 εξ αυτών είναι αστυνομικοί, εκ των οποίων δύο άνδρες της τροχαίας, οι 14 είναι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι σκοτώθηκαν κυρίως σε δρόμους γύρω από το ουκρανικό κοινοβούλιο, ενώ νεκρός είναι και ο δημοσιογράφος της ρωσόφωνης εφημερίδας Vesti Βιάτσεσλαβ Βερέμιι, ο οποίος εκτελέστηκε από μασκοφόρους άνδρες, που τον έβγαλαν από ταξί και τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ.
Ταραχές και εκτός Κιέβου
Αναταραχή επικρατεί και εκτός Κιέβου, με μία γυναίκα να χάνει τη ζωή της στο Χμελνίτσκιι της δυτικής Ουκρανίας από πυρά των αρχών, κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής σε κτήριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Το αρχηγείο της αστυνομίας έγινε στόχος διαδηλωτών και στη δυτική πόλη του Λβιβ, όπου οι τελευταίοι ανέλαβαν τον έλεγχο αστυνομικών αυτοκινήτων, αλλά και όπλων.
Κατειλημμένο από διαδηλωτές είναι και το επαρχιακό κυβερνείο στην πόλη Ιβάνο – Φρανκίφσκ.
Ο αστυνομικός σταθμός στο Τερνοπίλ της δυτικής Ουκρανίας φέρεται να έχει καεί ολοσχερώς.