Οι ηγέτες των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν εντός της Πέμπτης κατά πόσο θα επιβάλουν έκτακτες κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Ουκρανίας, μετά την πρωτοφανή βία μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο την Τρίτη, η οποία κατέληξε στο θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.
Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την Τετάρτη, μετά την απόπειρα της αστυνομίας, τη νύκτα της Τρίτης, να διαλύσει τον καταυλισμό των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέρριψε την ευθύνη για τη βία στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με τη Ρωσία, η οποία τον υποστηρίζει, να κάνει λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, αναμένεται να λάβει μέτρα ενάντια σε όσους βρίσκονται πίσω από την «καταστολή των διαδηλωτών».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για ευθύνες της «πολιτικής ηγεσίας» της χώρας, ενώ εξέφρασε και τηλεφωνικά στον κ. Γιανουκόβιτς τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τη χρήση βίας ενάντια σε διαδηλωτές από πλευράς ουκρανικών αρχών.
Σύνοδος ΥΠΕΞ των «28» περί των κυρώσεων
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξή Τύπου την οποία παραχώρησαν στο Παρίσι, έκαναν λόγο για κυρώσεις «ενάντια σε όσους ευθύνονται για τη βία», υπονοώντας ξεκάθαρα την ουκρανική κυβέρνηση, με την κ. Μέρκελ να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται «δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες που υποφέρουν», αναφερόμενη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
REUTERS/BENOIT TESSIER
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη κοινή συνέντευξή Τύπου.
Τη βία από όποια πλευρά και αν προέρχεται στην Ουκρανία καταδίκασε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Σημείωσε παράλληλα ότι όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις πράξεις του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πιοτρ Σεράφιν δήλωσε ότι, με βάση τις επαφές του πολωνού πρωθυπουργού με ηγέτες χωρών – μελών της Ε.Ε., φαίνεται να υπάρχει «πλήρης σύμπνοια» για την επιβολή κυρώσεων κατά του Κιέβου.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, εάν όλες οι χώρες – μέλη της ένωσης συμφωνούν με τη συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης.
Την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα στις Βρυξέλλες (3 μ.μ. ώρα Ελλάδος) το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28», στο οποίο και θα ληφθεί πιθανότατα η τελική απόφαση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας θα έχουν συνάντηση στο Κίεβο την Πέμπτη το πρωί για να εκτιμήσουν την κατάσταση και τα τελευταία δεδομένα πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.
Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκεται ήδη από την Τετάρτη στην Ουκρανία.
Ανοικτές στην επιβολή κυρώσεων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία δηλώνουν και οι ΗΠΑ, κυρίως ως μέσο για την επίτευξη «πολιτικού συμβιβασμού».
«Αντιτρομοκρατική επιχείρηση»
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε και έθεσε σε εφαρμογή, εξάλλου, πανεθνική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» για την αποκατάσταση της τάξης, ενώ το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι στέλνει αλεξιπτωτιστές στο Κίεβο από την περιφέρεια για να προστατεύσουν κυβερνητικά γραφεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι άνδρες του στρατού «ενδεχομένως να λάβουν μέρος» σε επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», με τους διαδηλωτές να καλούν - από την πλευρά τους - το στρατό να μην εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση.
Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε ωστόσο ότι στρατιωτικοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές.
Η αστυνομία επιχειρεί από την Τρίτη να ανακτήσει τον έλεγχο της πλατείας Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, γνωστής και ως Μεϊντάν, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε το κύμα διαμαρτυρίας.
Αιτία αποτέλεσε η άρνηση του κ. Γιανουκόβιτς να υπογράψει μεγάλης σημασίας συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. και να επιλέξει ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Από την υποχώρηση της Δευτέρας στη βία της Τρίτης
Η ένταση φαινόταν αρχικώς να υποχωρεί τη Δευτέρα, με τους διαδηλωτές να παραδίδουν κατειλημμένα κυβερνητικά κτήρια και να λαμβάνουν αμνηστία για την περίοδο του αντικυβερνητικού κινήματος.
Την Τρίτη το πρωί, ωστόσο, βίαια επεισόδια ξέσπασαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, όταν η φιλορωσική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Κόμματος των Περιφερειών απέρριψε την περικοπή των προεδρικών εξουσιών μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης και ζήτησε περισσότερο χρόνο για συζήτηση των προτάσεων.
Δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο πώς ακριβώς άρχισαν οι νέες συγκρούσεις της Τρίτης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν κυβερνητικούς προβοκάτορες, γνωστούς ως «titushki», για χρήση βίας ώστε να δοθεί το πρόσχημα για την επέμβαση της αστυνομίας.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για εμπλοκή ανδρών της ακροδεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας».
Από την πλευρά των διαδηλωτών εκτοξεύονταν πέτρες, βεγγαλικά και βόμβες μολότοφ, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και βομβίδων κρότου – λάμψης.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση πραγματικών πυρών.
26 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες
Η βία υποχώρησε την Τετάρτη, ωστόσο οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονταν και διαδηλωτές κατέλαβαν το κεντρικό κτήριο των ταχυδρομείων.
Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με τους μισούς και πλέον να είναι αστυνομικοί.
Γιατροί κατήγγειλαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η αστυνομία εισβάλλει σε νοσοκομεία και θέλει να συλλάβει τραυματισμένους αντικαθεστωτικούς.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών και από τις δύο πλευρές είναι 26, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός θα διευρυνθεί.
Οι 10 εξ αυτών είναι αστυνομικοί, εκ των οποίων δύο άνδρες της τροχαίας, οι 14 είναι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι σκοτώθηκαν κυρίως σε δρόμους γύρω από το ουκρανικό κοινοβούλιο, ενώ νεκρός είναι και ο δημοσιογράφος της ρωσόφωνης εφημερίδας Vesti Βιάτσεσλαβ Βερέμιι, ο οποίος εκτελέστηκε από μασκοφόρους άνδρες, που τον έβγαλαν από ταξί και τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ.
Ταραχές και εκτός Κιέβου
Αναταραχή επικρατεί και εκτός Κιέβου, με μία γυναίκα να χάνει τη ζωή της στο Χμελνίτσκιι της δυτικής Ουκρανίας από πυρά των αρχών, κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής σε κτήριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Το αρχηγείο της αστυνομίας έγινε στόχος διαδηλωτών και στη δυτική πόλη του Λβιβ, όπου οι τελευταίοι ανέλαβαν τον έλεγχο αστυνομικών αυτοκινήτων, αλλά και όπλων.
Κατειλημμένο από διαδηλωτές είναι και το επαρχιακό κυβερνείο στην πόλη Ιβάνο – Φρανκίφσκ.
Ο αστυνομικός σταθμός στο Τερνοπίλ της δυτικής Ουκρανίας φέρεται να έχει καεί ολοσχερώς.
GRAPHIC NEWS
Γιανουκόβιτς: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν
Τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένιι Γιάτσενιουκ συναντήθηκαν με τον κ. Γιανουκόβιτς, ωστόσο δεν κατάφεραν να έλθουν σε συμφωνία μαζί του.
Σε δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντιπάλους ότι θέλουν την εξουσία μέσω του δρόμου και της Maidan και όχι μέσω εκλογών, όπως επιτάσσει η δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι «ξεπέρασαν τα όρια, όταν κάλεσαν τον κόσμο να πάρει τα όπλα».
Ο κ. Γιανουκόβιτς προειδοποίησε ότι «όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία θα αντιμετωπίσουν το νόμο».
Επέμεινε, ωστόσο, ότι ο πλέον αποτελεσματικός δρόμος επίλυσης της κρίσης είναι «ο διάλογος και ο συμβιβασμός».
Ρωσία: Απόπειρα «πραξικοπήματος»
Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της τους διαδηλωτές ότι οργανώνουν μια «βίαιη κατάληψη της εξουσίας».
Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, δια μέσου του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, επέρριψε την ευθύνη της κλιμάκωσης της βίας «ειδικά στους εξτρεμιστές», των οποίων οι πράξεις θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ένα «επιχειρούμενο πραξικόπημα».
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τις χώρες της Δύσης για ενθάρρυνση «αυτών των προκλητικών πράξεων».
Ο κ. Πεσκόφ, εξάλλου, αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσο η Ρωσία θα αποδεσμεύσει τη δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης της Ουκρανίας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ερχόμενη Δευτέρα.