WildLeaks, το «Wikileaks» των οικολογικών εγκλημάτων

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 16:27
UPD:16:27
WildLeaks
A- A A+

Μία νέα ιστοσελίδα κατά τα πρότυπα του ιστότοπου αποκαλύψεων Wikileaks επιτρέπει ασφαλείς και ανώνυμες καταγγελίες παράνομων δραστηριοτήτων που βλάπτουν το περιβάλλον και την άγρια ζωή, π.χ. περιστατικών λαθροθηρίας, παράνομου εμπορίου απειλούμενων ειδών ή παράνομης υλοτομίας.

Το WildLeaks, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Elephant Action League σε συνεργασία με ΜΚΟ και οργανισμούς, βασίζεται στην πλατφόρμα υποβολής πληροφοριών GlobaLeaks και επιτρέπει στους χρήστες την ανάρτηση εγγράφων, βίντεο και φωτογραφιών με κρυπτογράφηση ώστε να ελαχιστοποιείται ο  κίνδυνος να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Οι εμπνευστές της πλατφόρμας πιστεύουν ότι έχει τις προδιαγραφές να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διοχέτευση πληροφοριών «εκ των έσω», οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και διεφθαρμένων αξιωματούχων. Εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό «δίνουν φωνή» σε ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους πολύτιμα στοιχεία - ονόματα, δεδομένα για οικονομικές συναλλαγές κ.ο. - αλλά φοβούνται να απευθυνθούν στις αρχές.

«Οι ανώνυμες πληροφορίες από το κοινό στις αρχές αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων εις βάρος της άγριας ζωής», ανέφερε ο Κέβιν Μπέουϊκ, επικεφαλής της Ομάδας Πληροφοριών κατά της Λαθροθηρίας, η οποία δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική. «Οτιδήποτε δημιουργείται για να ενθαρρύνει τον κόσμο να δίνει πληροφορίες για εγκλήματα εναντίον των άγριων ζώων, ανεξάρτητα από το εάν τελικά αυτές θα αποδειχθούν χρήσιμες, είναι καλή ιδέα», συμπλήρωσε μιλώντας στο National Geographic ο Πάτρικ Μπόσκο, ειδικός πράκτορας της αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής.

Οι δημιουργοί του WildLeaks παραδέχονται ότι πιθανότατα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι το πρότζεκτ να φέρει απτά αποτελέσματα. Δεσμεύονται ωστόσο να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση του υλικού που θα υποβληθεί, μετατρέποντας την πλατφόρμα σε σημείο αναφοράς για τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης, «πάντοτε με στόχο να αποκαλυφθούν εγκλήματα και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή