Στις φλόγες το Κίεβο

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 23:01
UPD:19/02/2014 00:37
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους επτά διαδηλωτές και τέσσερις αστυνομικοί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

A- A A+

Στους 14 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Ουκρανία. Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας για τη διάλυση των διαδηλωτών. Διεθνής η κατακραυγή για το λουτρό αίματος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ διαδηλωτές και έξι αστυνομικοί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Επίσης όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία 39 αστυνομικοί φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.

REUTERS/STRINGER
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι επιχείρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Ειδικότερα στο σημείο βρίσκονται τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ. Σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν, στη δεύτερη γραμμή, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προωθούνται προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια μάταιη προσπάθεια να τους σταματήσουν.

EURONEWS

Οι αστυνομικοί νωρίτερα καλούσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου. Πολλοί άλλοι στην πλατεία τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Επίσης όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης Λβιβ, καθώς και την έδρα της αστυνομίας στην πόλη αυτή που θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών, στη δυτική Ουκρανία.

Περίπου 500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Λίγο αργότερα περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικά και την έδρα της αστυνομίας.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις και επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια σημειώνονται και σε άλλες πόλεις σύμφωνα με το BBC.

Ειδικότερα επιθέσεις σημειώθηκαν στην πόλη Τέρνοπιλ όπου διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στο κτήριο του περιφερειακού αρχηγείου της αστυνομίας το οποίο έπιασε φωτιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ασφαλείας.

Στο Ιβάνο-Φρανκιβσκ στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου 50 διαδηλωτές με κουκούλες εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την «έφοδο στα δημόσια κτήρια», η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Διαβουλεύσεις Γιανούκοβιτς με την αντιπολίτευση

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αναζωπύρωση της βίας και  κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και διάλογο.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη βία και ζήτησε τερματισμό των βιαιοτήτων στο Κίεβο, τονίζοντας  ότι η προσφυγή στη βία δεν θα επιλύσει την κρίση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει, κάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο να αποκλιμακώσει άμεσα την ένταση και να τερματίσει την αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές,  όπως επίσης και να ξεκινήσει σήμερα τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να βρουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. σε βάρος της ουκρανικής ηγεσίας, με αφορμή την κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο.

«Αυτός που ευθύνεται για τις αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε αιματοχυσία στο κέντρο του Κιέβου ή σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη θα αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά στην επιβολή προσωπικών κυρώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε επίσης τη βια και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο.

Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων στο Κίεβο δήλωσε ότι είναι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

REUTERS/KONSTANTIN CHERNICHKIN
Συγκλονισμένος ο Επίτροπος  Φιλέ

Από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε είπε ότι οι ουκρανικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν το παν για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών.

Ο Φίλε μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες είπε ότι συγκλονίστηκε από τις εικόνες που είδε από το Κίεβο.

«Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπα ότι η εικόνα των Μπερκούτ (ειδικές δυνάμεις καταστολής) με τα Καλάσνικοφ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και με διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα. Για χάρη των Ουκρανών και για το μέλλον αυτής της χώρας, προσεύχομαι να είναι έτσι», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή