Σοροί διαδηλωτών στους δρόμους του Κιέβου, νεκροί και αστυνομικοί

Τα πλέον αιματηρά επεισόδια μετά τα τέλη Ιανουαρίου
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 18:12
UPD:20:28
REUTERS/Maks Levin

Στιγμιότυπο από τις σημερινές διαδηλώσεις στο Κίεβο.

A- A A+

Τους εννέα έχουν φθάσει οι νεκροί από τις συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών - αστυνομίας στο Κίεβο, με σορούς να κείτονται στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Διαδηλωτές ανακατέλαβαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το δημαρχείο της πόλης, μία ημέρα μετά την εκκένωσή του. Επίσης, όπως μεταδίδει το Reuters, η αστυνομία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει κανόνια νερού για να διαλύσει διαδηλωτές κοντά στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, οι οποίοι ρίχνουν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και πέτρες και προσπαθούν να μπλοκάρουν εισόδους στην πλατεία με φλεγόμενα λάστιχα και ξύλα.

Άψυχα σώματα νεκρών διαδηλωτών κείτονταν νωρίτερα κοντά σε έξοδο σταθμού του μετρού στα νοτιοανατολικά της Πλατείας Ανεξαρτησίας, σημείωσε στο πρακτορείο Reuters αυτόπτης μάρτυρας την Τρίτη το απόγευμα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της ημέρας έχει ήδη φθάσει τα εννέα. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πρόκειται για επτά διαδηλωτές και δύο αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων πυροβολήθηκε στον αυχένα.

Δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, εξάλλου, έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

EURONEWS

Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου.

Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.

Η ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

«Να φύγουν γυναίκες και παιδιά»

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, απηύθυνε νέα έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην διαλύσει με τη βία τις σκηνές και τις εγκαταστάσεις των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου και μιλούσε.

EURONEWS

Κάλεσε παράλληλα τον κ. Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ παρακίνησε γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείψουν το χώρο της πλατείας.

Η Κάθριν Άστον, από την πλευρά της, ως επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., καταδίκασε «όλες τις μορφές βίας», μεταξύ άλλων κατά κτηρίων και πολιτικών κομμάτων, σε μια αναφορά στην κατάληψη, από πλευράς διαδηλωτών, των γραφείων του κυβερνώντος φιλορωσικού Κόμματος των Περιφερειών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον αναπληρωτή πρέσβη της Ουκρανίας στη χώρα και συνέστησε δι' αυτού στην ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση βίας ενάντια στους διαδηλωτές, αλλά και στις δύο πλευρές να αρχίσουν αμέσως διάλογο για την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Αφορμή για το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων ήταν η απόφαση του πρόεδρου της Ουκρανίας να μην υπογράψει, μετά από πέντε χρόνια προπαρασκευαστικών συνομιλιών, συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

EURONEWS
Πιέσεις στον Γιανουκόβιτς από πλευράς Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τρίτη τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον ουκρανό πρόεδρο «να βάλει τέλος στις συγκρούσεις» και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

«Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές, τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές», πρόσθεσε η κ. Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δεν θα τερματιστεί η κρίση».

«Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)», συνέχισε.

Ο Λευκός Οίκος ζητεί επίσης από τον κ. Γιανουκόβιτς «να ξαναρχίσει από σήμερα τον διάλογο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας», κατέληξε η κ. Μάγκνουσον.

Ρωσία: Η Δύση ενισχύει τους «ριζοσπάστες» στην Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, από την πλευρά του, κατηγόρησε την πολιτική της Δύσης για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία», επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή