Το τηλεγράφημα με το οποίο ανακοινώθηκε στον αμερικανό συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ ότι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας περιλαμβάνεται στα περίπου 2.000 έγγραφα που έθεσε η Κούβα στη διάθεση πανεπιστημιακών καθηγητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Περισσότερα από 2.000 έγγραφα που φυλάσσονταν στο Μουσείο Φίνκα Βίγια, το σπίτι όπου διέμενε ο συγγραφέας στην Αβάνα, είναι πλέον διαθέσιμα στους αμερικανούς ερευνητές μετά την ψηφιοποίησή τους και τη μεταφορά τους στη βιβλιοθήκη και το Μουσείο «Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι».
«Αυτό το υλικό παρουσιάζει την καθημερινή ζωή του Χέμινγουεϊ στην Κούβα και παρέχει μια πολύ προσωπική εικόνα της ζωής του», ανέφερε η Σούζαν Ράιν, έφορος της βιβλιοθήκης «Κένεντι», στην οποία είχαν δοθεί τα πρώτα ψηφιοποιημένα έγγραφα, το 2008. Μεταξύ άλλων υπάρχει το τηλεγράφημα του Δρ. Άντερς Όστερλινγκ, της Σουηδικής Ακαδημίας, που ανακοίνωνε ότι ο Χέμινγουεϊ κέρδισε το Νόμπελ το 1954, καθώς και συγχαρητήρια μηνύματα από τον Σπένσερ Τρέισι, τον Τζον Χιούστον και τη Βερόνικα Κούπερ, τη σύζυγο του Γκάρι Κούπερ.
Ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεΐ, ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, έζησε στην Κούβα από το 1939 μέχρι το 1960. Γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο, αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» (Lost Generation) των αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται τα: «Ο Γέρος και η Θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα». Το 1953 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. naftemporiki.gr