Ο σταυρός καθυστερεί το «γάμο» ΠΑΣΟΚ με «58»

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 23:15
UPD:23:15
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS
A- A A+

Τα πάνω – κάτω έχει φέρει στις σχέσεις της πλειοψηφίας των στελεχών της «κίνησης των 58» με το ΠΑΣΟΚ η απόφαση για εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό από μια λίστα 42 υποψηφίων.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού είχε κύριο αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου ο τελευταίος να διευκολυνθεί στο ακανθώδες ζήτημα του ορισμού του επικεφαλής της λίστας.

Το ισχυρό ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ με τους «58», να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή, (για να εκλεγεί  δεύτερος πρέπει στις εκλογές το ποσοστό να ξεπεράσει το 7%, γεγονός που με την υπάρχουσα συγκυρία τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στους «58» θεωρείται δύσκολο), έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλερυά της «κίνησης των 58».

Μια σειρά από στελέχη της κίνησης θεωρούν ότι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση και φοβούνται ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου προσπαθεί να τους «καπελώσει», αφού, όπως λένε, αν μπουν στη λίστα ένα ή δύο γνωστά στελέχη του, όπως για παράδειγμα η κ. Γεννηματά, τότε τα στελέχη των «58» δεν έχουν καμία ελπίδα να εκλεγούν.

Η λύση που προκρίνεται είναι να «απέχουν» όλα τα προβεβλημένα, παλιά και νέα στελέχη κάτι που προβληματίζει την ηγεσία λόγω της δεδομένης απώλειας ψήφων και του κινδύνου το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος να υποστούν μια ήττα που θα ανοίξει τους εσωκομματικούς ασκούς του Αιόλου.

Στέλεχος του κινήματος  παραδέχεται ότι πρόκειται για  δύσκολη εξίσωση την ώρα μάλιστα  που η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη  και ο προοδευτικός πόλος καραδοκούν. Το ΠΑΣΟΚ, λέει χαρακτηριστικά, «βρίσκεται  εγκλωβισμένο στην κυριολεξία  σε μυλόπετρες». «Από τη μία  χρεώνεται αμαρτίες του παρελθόντος  και όλα τα δεινά του μνημονίου  κι από την άλλη βρίσκεται  αντιμέτωπο με προσωπικές στρατηγικές  που δυσκολεύουν το εγχείρημα  της ανασύνταξης της κεντροαριστεράς».       

Στελέχη της «κίνησης των 58» σημειώνουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για τη συγκρότηση του παραταξιακού σχήματος και τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου και δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση και συμφωνία μέχρι τις ευρωεκλογές. Αυτό όμως, καταλήγουν, σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και μετά τις ευρωεκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή