Νότιο Σουδάν: Τέλος στην εκεχειρία μετά από επίθεση των ανταρτών;

Στην Μαλακάλ
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 14:33
UPD:14:54
REUTERS/GORAN TOMASEVIC

Αντάρτες σε χωριό του Άνω Νείλου στο Νότιο Σουδάν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ανταρτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά της πόλης Μαλακάλ, πρωτεύουσας της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας του Άνω Νείλου στο Νότιο Σουδάν, ανέφεραν νοτιοσουδανοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για τις πλέον σκληρές ένοπλες συγκρούσεις μετά την υπογραφή, στις 23 Ιανουαρίου, εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ και των ανταρτών του πρώην αντιπροέδρου της χώρας Ρίεκ Ματσάρ.

«Οι μάχες είναι πολύ σκληρές. Κυρίως στα περίχωρα της πόλης. Πρόκειται για μεγάλη, συντονισμένη επίθεση», σημείωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, προσθέτοντας ότι πολεμικά αεροσκάφα, πιθανότατα της Ουγκάντα, πετούν πάνω από την Μαλακάλ υποστηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Η εμφύλια διαμάχη στο Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του πλανήτη με ζωή από το 2011, άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα Τζούμπα.

Οι μάχες που ακολούθησαν κόστισαν στο Νότιο Σουδάν χιλιάδες νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 900.000 έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ανταρτών Χουσεΐν Μαρ Νιούτ, πάντως, έκανε λόγο για «αυτοάμυνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή