Αυστραλία: Επιστημονικές επικρίσεις εναντίον της θανάτωσης καρχαριών

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 12:04
UPD:12:04
SHUTTERSTOCK

Όπως όμως επισημαίνουν επιστήμονες, το 2013 στα ύδατα ολόκληρης της Αυστραλίας κατεγράφησαν 10 επιθέσεις καρχαριών.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας επιβεβαίωσε τη θανάτωση των πρώτων καρχαριών τίγρεων, στο πλαίσιο προγράμματος εξολόθρευσης όλων των καρχαριών με μήκος άνω των τριών μέτρων που θα πλησιάζουν τις ακτές. Η ανακοίνωση έγινε στη σκιά μαζικών διαδηλώσεων, αλλά και εν μέσω έντονων επικρίσεων από επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η θανάτωση καρχαριών έπειτα από μεμονωμένες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων είναι «μάταιη» και «ξεπερασμένη».

Κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του σχεδίου, συνολικά 66 καρχαρίες πιάστηκαν στα δίχτυα των αλιέων. Σχεδόν το 75% ωστόσο είχαν μήκος κάτω των τριών μέτρων. Από αυτούς τους 49 καρχαρίες, οι 9 βρέθηκαν νεκροί, 40 απελευθερώθηκαν και 13 θανατώθηκαν από τις αρχές και από εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε το αμφιλεγόμενο έργο.

Τα ψάρια που αιχμαλωτίστηκαν ήταν στην πλειονότητά τους καρχαρίες τίγρεις, οι οποίοι ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα ευθύνονται μόνο για μία επίθεση εναντίον ανθρώπου από το 1980. Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν γίνει από μεγάλους λευκούς καρχαρίες, όμως κανείς δεν πιάστηκε στα δίχτυα.

Οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της θανάτωσης καρχαριών στις παραλίες του Περθ και της Μελβούρνης μεταξύ άλλων, δεν κατόρθωσαν να πείσουν την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας να μην εφαρμόσει το σχέδιο, που εκπονήθηκε με αφορμή το θάνατο ενός σέρφερ, πατέρα δύο παιδιών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως όμως επισημαίνουν επιστήμονες, το 2013 στα ύδατα ολόκληρης της Αυστραλίας κατεγράφησαν 10 επιθέσεις καρχαριών, ο χαμηλότερος ετήσιος απολογισμός από το 2008 και χαμηλότερος από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που είναι 12,3 επιθέσεις. Το περασμένο έτος δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέτοιες επιθέσεις, αριθμός που συνάδει με το μέσο όρο των 1,4 θανάτων το χρόνο.

EPA/THERON KIRKMAN

Οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της θανάτωσης καρχαριών στις παραλίες του Περθ και της Μελβούρνης μεταξύ άλλων, δεν κατόρθωσαν να πείσουν την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας να μην εφαρμόσει το σχέδιο.

«Ακόμη κι αν κανείς αγνοήσει την εμπλοκή ενός απειλούμενου είδους, η ξεπερασμένη αντίδραση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο “φόνος από εκδίκηση”. Παρότι δεν είναι συχνές, οι επιθέσεις καρχαριών είναι συμβάντα που προκαλούν έντονα συναισθήματα στον κόσμο και συχνά επηρεάζουν μια κοινότητα», δήλωσε στον Guardian ο Τζορτζ Μπέρτζες από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων με τις επιθέσεις καρχαριών σε ολόκληρο τον κόσμο. «Το να σκοτώνουμε 10 καρχαρίες μετά από ένα θάνατο δεν αποτελεί την απάντηση ούτε μειώνει τις επιθέσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή