Αυστραλία: Kαρχαρίες προειδοποιούν ότι έρχονται... μέσω Twitter

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 10:05
EPA/REBECCA LE MAY

Στο πλαίσιο του Δικτύου Παρακολούθησης Καρχαριών, ακουστικές συσκευές, οι οποίες ελέγχονται μέσω 19 οθονών συνδεδεμένων με δορυφόρο, τοποθετήθηκαν στα πτερύγια 338 μεγάλων λευκών, καρχαριών-τίγρεων και ταυροκαρχαριών, μεταξύ άλλων.

A- A A+

Κύμα επιθέσεων εναντίον λουομένων ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας αποτέλεσε την αφορμή για την ανάπτυξη ενός προγράμματος, το οποίο προειδοποιεί με αναρτήσεις στο Twitter εάν ένας καρχαρίας προσεγγίσει επικίνδυνα τις ακτές.

Στο πλαίσιο του Δικτύου Παρακολούθησης Καρχαριών, ακουστικές συσκευές, οι οποίες ελέγχονται μέσω 19 οθονών συνδεδεμένων με δορυφόρο, τοποθετήθηκαν στα πτερύγια 338 μεγάλων λευκών, καρχαριών-τίγρεων και ταυροκαρχαριών, μεταξύ άλλων. Συσκευές τοποθετημένες σε ειδικές σημαδούρες λαμβάνουν τα σήματα, τα οποία εκπέμπουν τα «τσιπ» πάνω στους καρχαρίες και, εάν ένας από αυτούς βρεθεί μέσα στην ακτίνα τους, καταγράφουν αυτομάτως το είδος, το μέγεθος και το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται. Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται μέσω δορυφόρου σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος με τη σειρά του συντάσσει το αντίστοιχο tweet.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τις υπάρχουσες μεθόδους εντοπισμού καρχαριών, π.χ. τις περιπολίες από θαλάσσης και αέρος, και όχι να τις αντικαταστήσει. Άλλωστε δεν καλύπτει πλήρως τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας ούτε ελέγχει όλους τους καρχαρίες που κυκλοφορούν στην περιοχή.

Όπως εξήγησε πάντως εκπρόσωπος του δικτύου ναυαγοσωστών που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του προγράμματος, σε συνεργασία με την υπηρεσία αλιευμάτων, τα παλαιότερα συστήματα δεν παρείχαν εγκαίρως ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Για παράδειγμα, όταν ένας καρχαρίας βρισκόταν κοντά στις ακτές, ο «συναγερμός» εκπέμπονταν συχνά ακόμη και μία ημέρα αργότερα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή