Βρυξέλλες και κάλπη προβληματίζουν την κυβέρνηση

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 08:10
UPD:09:28
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS
A- A A+

Τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο επαναφέρουν στο τραπέζι τον φόβο της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο απώλειας στις εκλογές του Μαΐου των μεγάλων δήμων της χώρας σε συνδυασμό με ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για το ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό διότι έτσι όπως διαμορφώνονται οι υποψηφιότητες πανελλαδικά με τα «αντάρτικα» στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες , ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο.   

Το εν λόγω σενάριο επανέρχεται με επιτακτικό τρόπο μετά την ειλημμένη όπως φαίνεται απόφαση των δανειστών μας να μεταθέσουν τη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την απομείωση του ελληνικού χρέους για μετά το καλοκαίρι.

Η απόφαση, όπως σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης, μπορεί να έχει και τη θετική της πλευρά, διότι «η οποία συζήτηση θα έφερνε στο τραπέζι, υπό μορφή απαιτήσεων, και μια σειρά από μέτρα» τα οποία η κυβέρνηση προεκλογικά θα ήθελε να αποφύγει, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές με μοναδικό όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Γκρίνια σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού

Ωστόσο διαφωνίες υπάρχουν εντός της συγκυβέρνησης αλλά και από πλευράς ορισμένων  υπουργών και κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., για την πρωθυπουργική εξαγγελία επιστροφής του μεγαλύτερου μέρους τους πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Ειδικά για τους ένστολους είναι πολλές οι ενστάσεις και λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου όπου έκρινε αντισυνταγματικές αναδρομικά τις περικοπές στις αποδοχές τους με αποτέλεσμα να είναι πολλοί εκείνοι, εντός της κυβέρνησης, που αναρωτιούνται αν θα πρέπει να δοθεί στους ένστολους και έκτακτο βοήθημα από το πλεόνασμα.

Εντός της Ν.Δ. υπάρχουν και ορισμένοι που πιστεύουν ότι ο τρόπος που επέλεξε ο Πρωθυπουργός να διανείμει το πλεόνασμα θυμίζει άλλες εποχές και θα προτιμούσαν το ποσό αυτό να αξιοποιηθεί σε επενδύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Χθες διαφοροποιήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος», πρότεινε το πρωτογενές πλεόνασμα να δοθεί μέσω της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης «για εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Αν και κυβερνητική κύκλοι επεσήμαναν τα πολλά θολά σημεία της πρότασης Βενιζέλου και μάλιστα τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωναν πως είναι σαφές ότι διαφοροποιείται από την πρόταση του Πρωθυπουργού.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως τονίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μια κατάκτηση του λαού και της συγκυβέρνησης,  για την οποία το ΠΑΣΟΚ «πλήρωσε και πληρώνει βαρύ, τίμημα και δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει κάποιους στην κυβέρνηση να παίξουν μόνοι τους». Θυμίζουν μάλιστα και την πρόταση του κινήματος, μέρος του πλεονάσματος να αξιοποιηθεί για την ανακούφιση των ανέργων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή