ΟΗΕ - Β. Κορέα: Ποινικές ευθύνες και στον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Για βασανιστήρια, λιμοκτονίες, φόνους
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 17:28
UPD:17:41
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, αυστραλός συνταξιούχος αρχιδικαστής Μάικλ Κίρμπι, δήλωσε, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να επικαλείται την άγνοια ως δικαιολογία για την αδράνειά της.

A- A A+

Οι αρχηγοί των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας Κορέας και πιθανόν ακόμη και ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης της Κιμ Γιονγκ-Ουν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διεθνή δικαιοσύνη επειδή διατάσσουν συστηματικά βασανιστήρια, προκαλούν λιμοκτονίες και προχωρούν σε μαζικούς φόνους που πλησιάζουν σε γενοκτονία, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ερευνητές του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, αυστραλός συνταξιούχος αρχιδικαστής Μάικλ Κίρμπι, δήλωσε, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να επικαλείται την άγνοια ως δικαιολογία για την αδράνειά της.

«Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τόσοι και τόσοι άνθρωποι είπαν: Δεν ξέραμε», δήλωσε ο κ. Κίρμπι παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους στο κτήριο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Τώρα η διεθνής κοινότητα ξέρει», συνέχισε αναφορικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλονται στην έκθεση. «Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δικαιολογηθεί μια απουσία δράσης λέγοντας: Δεν ξέραμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βόρεια Κορέα, ο κ. Κίρμπι απάντησε πως «μπορεί να είναι εκατοντάδες», υπογραμμίζοντας ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν φέρει «μεγάλο μερίδιο της ευθύνης».

REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως απορρίπτει «κατηγορηματικά και πλήρως» την έκθεση (στη φωτογραφία) των ερευνητών.

Οι ερευνητές ενημερώνουν εξάλλου τον κ. Κιμ με επιστολή τους ότι συμβουλεύουν τον ΟΗΕ να παραπέμψει τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ώστε να εξασφαλισθεί πως θα λογοδοτήσουν οι όποιοι ένοχοι, «περιλαμβανομένου ενδεχομένως και εσάς του ιδίου».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως απορρίπτει «κατηγορηματικά και πλήρως» την έκθεση των ερευνητών, την οποία αποκάλεσε «προϊόν πολιτικοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας σε συμμαχία με την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ».

EURONEWS

Η άνευ προηγουμένου δημόσια προειδοποίηση και μομφή προς εν ενεργεία αρχηγό κράτους από την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες για να πεισθεί η απομονωμένη χώρα να περιορίσει το πρόγραμμά της για πυρηνικά όπλα, καθώς και τις πολεμοχαρείς αντιπαραθέσεις της με τη Νότια Κορέα και τη Δύση.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι τόνισαν επίσης στον κύριο σύμμαχο του κ. Κιμ, την Κίνα, ότι ενδέχεται «να διευκολύνει και να υποθάλπει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στέλνοντας μετανάστες και λιποτάκτες πίσω στη Βόρεια Κορέα, όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και εκτέλεση - μια κατηγορία την οποία έχουν απορρίψει κινέζοι αξιωματούχοι.

Καθώς μια παραπομπή στο ΔΠΔ δεν είναι πιθανή, δεδομένου του πιθανότατου βέτο της Κίνας σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εκ μέρους δυτικών δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γίνονται επίσης σκέψεις να συσταθεί κάποιας μορφής ειδικό δικαστήριο για τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν στο Reuters διπλωματικές πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή