Για αντιφατικές πρακτικές από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, το υπουργείο αφ’ ενός, προωθεί νέα μείωση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ κατά 94 εκ. ευρώ, αφ’ ετέρου, «με υπουργικές αποφάσεις μοιράζει επιλεκτικά, εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους».
Η ΚΕΔΕ καταδικάζει τις συγκεκριμένες πρακτικές και ζητεί τη διακοπή και την ανάκληση όλων αυτών των «αδικαιολόγητων επιχορηγήσεων», υποστηρίζοντας ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτές τις νέες περικοπές, εκτός του ότι θα τιναχθούν στον αέρα οι ήδη ασφυκτικοί προϋπολογισμοί των δήμων της χώρας, πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν στη μέγγενη του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ»
Συγκεκριμένα, αναφέρει η ΚΕΔΕ, με υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης – εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών - προχωρούν σε μείωση των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό 2014 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2014 κατά 94 εκατ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι το ποσό αυτό προοριζόταν για τη μισθοδοσία των 5.500 Δημοτικών Αστυνομικών και Σχολικών Φυλάκων, που είναι σε διαθεσιμότητα και που δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό των δήμων, αλλά και μελλοντικών «διαθέσιμων» στους δήμους.
Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι δήμοι της χώρας, «εκτός του γεγονότος ότι έχουν στερηθεί τις πολύ χρήσιμες για τη λειτουργία των πόλεων υπηρεσίες αυτών των δύο κατηγοριών εργαζομένων με την αιφνίδια θέση τους σε διαθεσιμότητα», πληρώνουν από τις αρχές του έτους και μέχρι 31 Μαΐου, το κόστος μισθοδοσίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος της κινητικότητας.
«Επιπλέον, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων για τους ίδιους τους δήμους (μόνο στο Δήμο Αθηναίων η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει στοιχίσει 16 εκατ. ευρώ). Έσοδα που όχι μόνο κάλυπταν τις ανάγκες λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά συνέβαλαν και στα συνολικότερα έσοδα των δήμων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Το τελευταίο όμως διάστημα διαπιστώνουμε από το “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” ότι υπογράφονται επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους της χώρας, κατά παράβαση κάθε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας» συμπληρώνεται.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό αφού σε αυτό το «παιχνίδι» μπήκε τελευταία και το υπουργείο Οικονομικών.
«Από τη μία πλευρά περικόπτουν κρίσιμες και χρήσιμες κοινωνικές δαπάνες από την άλλη σπαταλούν πολύτιμους δημόσιους πόρους εφαρμόζοντας καταδικασμένες πολιτικές πρακτικές άλλων εποχών» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.