Τα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης ενόψει εκλογών

Το επόμενο τρίμηνο «μόνο θετικά νέα μπορούμε να περιμένουμε» δηλώνουν στελέχη
Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 14:09
UPD:14:50
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Το μοίρασμα του 70% του πλεονάσματος θα είναι ένα από τα βασικά όπλα του πρωθυπουργού (φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος τον οποίο πρώτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στις επικείμενες εκλογές και έσπευσε εσχάτως να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, φέρνει την κυβέρνηση, σύμφωνα με στελέχη της, σε πλεονεκτική θέση.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, το επόμενο τρίμηνο «μόνο θετικά νέα μπορούμε να περιμένουμε». Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η οικονομία είναι το βασικό θέμα κι εκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι.

Τα «όπλα» της κυβέρνησης για αναστροφή του κλίματος

Το μοίρασμα του 70% του πλεονάσματος θα είναι ένα από τα βασικά όπλα του Πρωθυπουργού. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σαμαράς εξηγεί πως θα χρησιμοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ορισμένες κατηγορίες ένστολων. Ειδικότερα όμως για τους ένστολους υπάρχει οι προβληματισμός στην κυβέρνηση που έχει να κάνει και με την δικαστική απόφαση της κάλυψης μέρους των αναδρομικών τους.

Επόμενη προτεραιότητα θα είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ εντείνει τις πιέσεις για να δοθεί μέρος του πλεονάσματος σε όλες τις κατηγορίες των ανέργων.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα υπάρξει μια σαφής εικόνα στο αυριανό Eurogroup όπου θα παρευρεθεί ο Γ. Στουρνάρας. Αν πάντως η τελική συμφωνία με τους δανειστές θα έχει επιτευχθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, τότε η δόση περί τα 10 δις θα εγκριθεί και θα εκταμιευτεί κανονικά εντός του Απριλίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βγει στις αγορές, με ένα μικρό ποσό, αλλά ισχυρού συμβολικού χαρακτήρα, πριν από τις εκλογές, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μια προεκλογική δέσμευση από την πλευρά των έτερων και δανειστών μας, ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ανοίξει και η διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους

Τα παραπάνω, υπό μορφή πακέτου, εκτιμά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, θα επιτρέψουν το Μαξίμου να πάει στις δίδυμες κάλπες του Μαΐου υπό το δίλημμα: «Πετάμε στον κάλαθο των άχρηστων όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε μέχρι τώρα η προχωράμε μπροστά για πρώτη φορά με πρωτογενές πλεόνασμα που μοιράστηκε στον κόσμο, με τους δανειστές έτοιμους να πουν το μεγάλο «ναι» για την απομείωση του χρέους, με την ύφεση να αποτελεί παρελθόν το ίδιο και τα μνημόνια;».

Αδύναμος κρίκος, όπως παραδέχεται συνεργάτης του πρωθυπουργού, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ η οποία μπορεί να γίνει εκρηκτική μετά τις εκλογές ανάλογα και με το αποτέλεσμα και η κοινή γνώμη σε μία σειρά από χώρες κυρίως της βόρειας Ευρώπης όπου αναγκάζουν τις ηγεσίες τους, υπό τον φόβο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, να αναδιπλώνονται σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαφωνεί με το «σχέδιο Σόιμπλε» για νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD.

Όσο για τις υποψηφιότητες της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Συγγρού και Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία τονίζοντας σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις ότι ο γαλάζιος εμφύλιος, στο σημείο που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στους δεξιούς αντιμνημονιακούς ψήφους, «είναι μέχρι και καλοδεχούμενος».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή