Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τελευταίοι 243 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές. Την είδηση την επιβεβαίωσε και η αντιπολίτευση η οποία ωστόσο καλεί σε νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο.
Όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση δεν θα αποσύρει τις κατηγορίες κατά των κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων θα παραμείνουν σε κατ΄οίκον περιορισμό, εάν πρώτα οι διαδηλωτές δεν εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει και δεν διαλύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στο Κίεβο.
Και νέες κινητοποίησεις
Εν τω μεταξύ κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο απηύθυνε η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Για ενδέκατη φορά μετά την έναρξη του κινήματος στα τέλη Νοεμβρίου, οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας), στο κέντρο του Κιέβου, η οποία παραμένει κατειλημμένη από τους διαδηλωτές που έχουν στήσει οδοφράγματα.
Το κίνημα, που ξεκίνησε από την άρνηση του ουκρανού προέδρου να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.
Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν μετά τα βίαια επεισόδια από τα οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 στα τέλη Ιανουαρίου, δεν έχουν ευδοκιμήσει.
Ακόμη δεν έχει οριστεί ο νέος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση στα τέλη Ιανουαρίου του Μικόλα Αζάροφ, ενώ οι σύμμαχοι του προέδρου, που κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υποστηρίξουν έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στον οποίο προτάθηκε η θέση του πρωθυπουργού από τον Γιανουκόβιτς, ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε να την δεχθεί παρά μόνο αν η αντιπολίτευση λάβει θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και έπειτα από μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μειώνει τις προεδρικές εξουσίες υπέρ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.
Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση αυτή φαίνονται να βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι αρχές έχουν υπογραμμίσει ότι ο νόμος περί αμνηστίας για τους συλληφθέντες διαδηλωτές δεν θα ισχύσει παρά μετά την εκκένωση των κυβερνητικών κτηρίων που έχουν καταλάβει, μεταξύ αυτών και το δημαρχείο του Κιέβου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, Reuters